VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adam Ondra v rekordním čase přelezl Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitském národním parku v USA.
6

Jako by člověk lezl po stropě, říká elitní lezec Adam Ondra

Oktoberfest 2017

V Brně začínají dva festivaly. Slavnosti vína a Októbrfest na Zelňáku

Kde je bezpečno a kde se dobře dýchá? Mapa najde ideální bydlení v Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Když se chtěl přestěhovat z kolejí do podnájmu, nebyl si jistý, zda vůbec dokáže najít vhodné bydlení. Nakonec jednadvacetiletý Petr Modrovič našel byt poblíž parku pod Špilberkem. Teď by mu se stěhováním poradila nová webová aplikace, kterou ve své diplomové práci vymyslel student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mikuláš Muroň. Jeho interaktivní mapa totiž určí, kde se v Brně bydlí nejlépe.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme ZŠ Kotlářská, Bakalovo nábřeží a náměstí Míru

Brno – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze škol v Brně. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Brněnský drak a Duch jižní Moravy jsou nová jména dvou letadel, která ve své letecké síti používá společnost Bmi regional. V úterý Brněnského draka pokřtili hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek a brněnský primátor Petr Vokřál.

Nutili mě k prostituci, tvrdí žena. Podle obžalovaných se měla jako v bavlnce

Brno – Vydělával jsem si podvody. Nepotřeboval jsem prodávat sex. Těmito slovy se bránil ve středu u Krajského soudu v Brně Ján Dirda, který je spolu se svojí družkou Martou Hudcovou obžalovaný z toho, že nutil nezletilou dívku k sexu za peníze.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení