VYBERTE SI REGION

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Snad budou na řadě jiní. Další koláče by mě zruinovaly, smál se oslavenec Němec

Brno – Ráno donesl do brněnské kabiny koláč jako zápisné. A večer hokejový útočník Vojtěch Němec oslavil narozeniny se spoluhráči domácím extraligovým vítězstvím 4:3 nad Hradcem Králové. „Jsem zase o rok starší a je super, že jsme po dlouhé době vyhráli, splnilo se mi přání," povídal jedenatřicetiletý centr Němec.

Na pláže Brněnské přehrady chtějí zakázat vstup psům. Kvůli stížnostem plavců

Brno /ANKETA/ – Břehy Brněnské přehrady každé léto lákají tisíce lidí k odpočinku. Aby je nerušili pobíhající psi, chce radnice Kníniček vstup zvířat omezit.

Krokodýly přestěhují z vany zpět do terárií. Dostavuje se stanice Kamenačky

Brno-Židenice - Přestavba přírodovědecké stanice Kamenačky v brněnských Židenicích se blíží ke konci. Návštěvníky čeká nový skleník nebo terária s krokodýly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies