VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies