VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Magdalena Kožená.

ZUŠ Open: s nadanými dětmi v Brně vystoupí pěvkyně Kožená

Trenér Svatopluk Habanec.
1

Sezona Zbrojovky? Přerod pod novým koučem bolel, navíc končí opory

Kasino povolili v budově soudu. Chyby v čísle domu si při hlasování nevšimli

Brno – Na možnost strávit večer hraním hazardních her ve čtyřhvězdičkovém hotelu Best Western Hotel International Brno si musí lidé ještě počkat. Brněnští zastupitelé totiž minulý týden na zasedání schválili povolení pro kasino kromě Hotelu Grand také pro dům na adrese Husova 15. Jenže luxusní hotel má domovní číslo 16. Na schváleném místě stojí krajský soud. Primátor Petr Vokřál vyhlášku kvůli chybě nepodepsal.

AKTUALIZOVÁNO

První den Zemana na jižní Moravě: rezervace pro aktivisty i milost pro Kajínka

Brno, Ivančice /REPORTÁŽ/ - Prezident Miloš Zeman dorazil na třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. Mistr bonmotů se předvedl hned první den. Výrokem o aktivistech v rezervacích i milostí pro Kajínka.

Dopravní kolaps v okolí Moravského náměstí. Auta komplikovala jízdu i tramvajím

Brno – Velkou dávku trpělivosti potřebovali řidiči, kteří se v pondělí rozhodli projet přes Moravské náměstí. Částečná uzavírka totiž v odpolední špičce zavinila přeplnění silnic přes Moravské náměstí, zejména kolem parku ve směru od Janáčkova divadla směrem k České a dále na Kounicovu ulici.

AKTUALIZOVÁNO

Při nehodě dvou kamionů na D1 zemřel řidič

Domašov /FOTOGALERIE/ – Při nehodě dvou kamionů na dálnici D1 zemřel řidič jednoho z nich. Nákladní auta se srazila na 172. kilometru u Domašova ve směru na Prahu v pondělí krátce po poledni.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies