VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Konvoj. Ilustrační foto.
12

Přes Česko se ode dneška vracejí ze cvičení konvoje americké armády

Přes dvě stě padesát lidí vytvořilo v v brněnských Lužánkách živou vlajku Evropské unie.
12

OBRAZEM: Mávali třásněmi a vytvořili rekord. Ve vlajce bylo 272 lidí

Pavlík chce být slušný kapitán. Nejsme zvěř, říká

Brno – Stačilo mu půl roku, aby se posunul do ústřední role ve fotbalové Zbrojovce. Obránce Petr Pavlík v létě převzal kapitánskou pásku od dlouholetého brněnského lídra Pavla Zavadila, který odešel do Opavy. „Jsem rád, že jsem měl čest ho půl roku zažít. Dobré vlastnosti jsem se snažil odkoukat,“ usmívá se třicetiletý stoper.

Kauzu podezřelých zakázek v domově důchodců znovu řeší brněnský soud

Brno – Manipuloval se zakázkami, peníze určené pro důchodce využíval pro sebe. Z toho viní obžaloba bývalého ředitele domova důchodců ve Věstonické ulici v brněnských Vinohradech. Kauza Josefa Kudličky, o níž jako první informoval Brněnský deník Rovnost před dvěma roky, se v těchto dnech opět dostala k brněnskému městskému soudu.

OBRAZEM: Lamy vikuňa v brněnské zoo mají nový přírůstek

Brno – Je na světě jen pár hodin, ale už zkoumá výběh a pije mléko od své matky. V brněnské zoo se ve čtvrtek odpoledne narodilo mládě lamy vikuňa.

AKTUALIZUJEME

Za dvojnásobnou vraždu dostal 20 let se zvýšenou ostrahou

Brno, Jihlava – Krajský soud v Brně rozhodl, že šestadvacetiletý Marek Č. z Jihlavy půjde za dvojnásobnou vraždu na 20 let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení