VYBERTE SI REGION

Zdravé svačiny ve škole? V Novém Lískovci na ně přispívá městská část

Brno /FOTOGALERIE/ – Bulka s dýňovými semínky, sýrová pomazánka a kousky jablka. Devětaosmdesát dětí ze Základní školy Kamínky v brněnském Novém Lískovci si ve školní jídelně pochutnává na svačině. Připravily ji tamní kuchařky, dětem ji chystají denně. „Na svačinu chodím každý den, a vždy mi moc chutná," libuje si devítiletá Sofie Jůzlová. I když svačiny chystají dětem ve školní jídelně v několika brněnských školách, v Novém Lískovci na ně přispívá městská část.

29.2.2016 AKTUALIZOVÁNO 29.2.2016
SDÍLEJ:

Devětaosmdesát dětí ze Základní školy Kamínky v brněnském Novém Lískovci chodí na svačinu o velké přestávce.Autor: DENÍK/Attila Racek

Děti si chodí svačinu do jídelny sníst o velké přestávce. Dvanáctiletý David Helešic je u výdejního okna jako jeden z prvních, hned po zvonění. „Předtím jsem si svačiny kupoval v bufetu. Ty od našich paní kuchařek mi ale chutnají víc. Jen občas se stane, že mi jídlo nechutná," je spokojený hoch a už spěchá ke stolu, aby si ve společnosti spolužáků svačinu snědl.

Dětem se také líbí, že mohou svačit v jídelně. „Je tady větší zábava než ve třídě," usmívá se osmiletá Nela Brechtová.

Složení jídla vymýšlí vedoucí školní jídelny Šárka Fiedlerová. „Spolu s obědy plánuji svačiny s týdenním předstihem a ve spolupráci s kuchařkami. Já totiž jídla vymýšlím od stolu, ale ony je musí připravit. Vymýšlet kromě obědů také svačiny dá víc práce. Když ale vidím, jak dětem chutná, člověka to baví," poznamenává Fiedlerová.

Při svačině se prochází mezi dětmi a vyptává se jich na názor na jídlo. „Svačiny připravujeme pro ně, proto se jich vždy ptám. Snažím se pak co nejvíc přizpůsobit jejich požadavkům a zároveň chystat zdravá jídla," podotýká Fiedlerová. Děti zná podle jmen, a ony jí vesele odpovídají.

Fiedlerová komunikuje také s rodiči. „Někdy mi píší tipy a náměty, anebo svačiny chválí," říká vedoucí jídelny.

Na svačiny se rodiče vyptávají i svých dětí. „Někdy mi pak máma připraví podobnou, jakou jsem měl ve škole. Předtím mi dělala svačiny do školy ona. Teď chodím na jídlo rád do jídelny, a i když mi tu chutná, svačiny od mámy jsou nejlepší," konstatuje dvanáctiletý Jan Komínek.

Jídelna se pomalu vyprazdňuje. Téměř všechny děti svačinu snědly. „Nenechávají na talíři ani ovoce a zeleninu, a z toho mám velkou radost," usmívá se vedoucí jídelny.

Většina dětí přijde na svačinu i další den. V jídelním lístku je napsané, že se bude podávat žitný chléb s cizrnovou pomazánkou a okurek.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

29.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Prusové do města vnesli choleru. Před 150 lety

Brno - Téměř patnáct set mrtvých po sobě zanechala v Brně poslední velká epidemie cholery. První případy se objevily v Komárově před sto padesáti lety. Nemoc, při níž umírá až každý druhý nakažený, do města zavlekli pruští a saští vojáci při tažení po vítězné bitvě u Hradce Králové. V polovině července 1866 se potom cholera rozšířila do celého města.

Spor o pěšinu k Vrbovci pokračuje. Opět je neprůchozí

Brno – Osmiletý spor o pěšinu mezi sídlištěm Kamechy a potokem Vrbovec v Bystrci má pokračování. Na pěšině se opět objevil zátaras a je pro zahrádkáře nepřístupná. Přitom se podle rozhodnutí úřadů na cestu dostat měli. Spor Brněnský deník Rovnost dlouhodobě sleduje.

Výškařka Hrubá je juniorskou mistryní světa

Bydhošť, Brno – Brněnská výškařka Michaela Hrubá se stala juniorskou mistryní světa. V Bydhošti zvítězila osmnáctiletá česká olympionička výkonem 191 centimetrů a vylepšila předloňské stříbro z Eugene. Lada Pejchalová překonala 186 cm a obsadila čtvrté místo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.