VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravé svačiny ve škole? V Novém Lískovci na ně přispívá městská část

Brno /FOTOGALERIE/ – Bulka s dýňovými semínky, sýrová pomazánka a kousky jablka. Devětaosmdesát dětí ze Základní školy Kamínky v brněnském Novém Lískovci si ve školní jídelně pochutnává na svačině. Připravily ji tamní kuchařky, dětem ji chystají denně. „Na svačinu chodím každý den, a vždy mi moc chutná," libuje si devítiletá Sofie Jůzlová. I když svačiny chystají dětem ve školní jídelně v několika brněnských školách, v Novém Lískovci na ně přispívá městská část.

29.2.2016 AKTUALIZOVÁNO 29.2.2016
SDÍLEJ:

Devětaosmdesát dětí ze Základní školy Kamínky v brněnském Novém Lískovci chodí na svačinu o velké přestávce.Foto: DENÍK/Attila Racek

Děti si chodí svačinu do jídelny sníst o velké přestávce. Dvanáctiletý David Helešic je u výdejního okna jako jeden z prvních, hned po zvonění. „Předtím jsem si svačiny kupoval v bufetu. Ty od našich paní kuchařek mi ale chutnají víc. Jen občas se stane, že mi jídlo nechutná," je spokojený hoch a už spěchá ke stolu, aby si ve společnosti spolužáků svačinu snědl.

Dětem se také líbí, že mohou svačit v jídelně. „Je tady větší zábava než ve třídě," usmívá se osmiletá Nela Brechtová.

Složení jídla vymýšlí vedoucí školní jídelny Šárka Fiedlerová. „Spolu s obědy plánuji svačiny s týdenním předstihem a ve spolupráci s kuchařkami. Já totiž jídla vymýšlím od stolu, ale ony je musí připravit. Vymýšlet kromě obědů také svačiny dá víc práce. Když ale vidím, jak dětem chutná, člověka to baví," poznamenává Fiedlerová.

Při svačině se prochází mezi dětmi a vyptává se jich na názor na jídlo. „Svačiny připravujeme pro ně, proto se jich vždy ptám. Snažím se pak co nejvíc přizpůsobit jejich požadavkům a zároveň chystat zdravá jídla," podotýká Fiedlerová. Děti zná podle jmen, a ony jí vesele odpovídají.

Fiedlerová komunikuje také s rodiči. „Někdy mi píší tipy a náměty, anebo svačiny chválí," říká vedoucí jídelny.

Na svačiny se rodiče vyptávají i svých dětí. „Někdy mi pak máma připraví podobnou, jakou jsem měl ve škole. Předtím mi dělala svačiny do školy ona. Teď chodím na jídlo rád do jídelny, a i když mi tu chutná, svačiny od mámy jsou nejlepší," konstatuje dvanáctiletý Jan Komínek.

Jídelna se pomalu vyprazdňuje. Téměř všechny děti svačinu snědly. „Nenechávají na talíři ani ovoce a zeleninu, a z toho mám velkou radost," usmívá se vedoucí jídelny.

Většina dětí přijde na svačinu i další den. V jídelním lístku je napsané, že se bude podávat žitný chléb s cizrnovou pomazánkou a okurek.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

29.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Miloš Kratochvíl.

Zbrojovka zvládla generálku, střelecky jí vyšel úvod duelu s Kayserisporem

Hromadná nehoda na dálnici D1. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Vyškov je průjezdná. Hromadnou nehodu už odklidili

Brno chystá výstavu k výročí 100 let od vzniku první republiky

Brno – Století od vzniku samostatného československého státu a devadesát let od první výstavy na brněnském výstavišti. Dvě velká výročí, která se příští rok v květnu dočkají oslav. Představitelé Brna v pátek  schválili první přibližný návrh, jak by expozice mohla vypadat.

Hráz dokáže vypustit celou Brněnskou přehradu za tři dny

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Hráz Brněnské přehrady, kterou nacisté za druhé světové války chtěli odpálit, zadržuje až jednadvacet milionů kubických metrů vody. Do nitra stavby dokončené v roce 1940 a přilehlé zmodernizované vodní elektrárny vyrazili redaktoři Brněnského deníku Rovnost v dalším díle seriálu Za zavřenými dveřmi.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení