VYBERTE SI REGION

Zelený čtvrtek je pokora, špenát a také pivo

BRNO - Včerejším dnem začal největší křesťanský svátek. V tento den Ježíš Kristus povečeřel se svými dvanácti učedníky a umyl jim nohy.

6.4.2007
SDÍLEJ:

Zelený čtvrtek oživilo i speciální zelené pivo.Foto: DENÍK/Petr Preclík

Starý zvyk zopakoval včera ve svatopetrské katedrále také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Je to symbol hluboké pokory, a tu si musíme každoročně připomínat,“ vysvětluje mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Současně se ve všech kostelích odmlčely zvony, podle lidového podání „odlétly do Říma“. Jejich třídenní mlčení má symbolizovat utrpení Spasitele. Kovová srdce zvonů se rozezní zase až na Bílou sobotu.

Na mnoha místech si včera mohli dát lidé „košer“ jídlo, ve kterém podle tradice nesmí být maso a je pokud možno zelené. „Dnes jsme v menu nabídli špenát, který obvykle nevaříme. Jde nám o udržování tradice, i když se zbytkem to nepřeháníme a nebudeme ani plést mrskačky,“ řekl majitel restaurace Veselá vačice Raid Kahwaji.

K zelené barvě omáček sáhli také ve vegetariánské jídelně Haribol, kterou provozují lidé z hnutí Haré Kršna. „K nám přišla spousta křesťanů, která povinnému půstu moc nedala a tak to chtějí napravit alespoň poslední den. Takže máme vždycky jistotu, že dorazí i ti nejpokleslejší,“ směje se Ladislav Ujobágy, který v jídelně obsluhuje. Dodává, že ctitelé Kršny mají ke křesťanům velmi blízko.

Z úplně jiného konce vzali připomínku Zeleného čtvrtku návštěvníci brněnských hospod. Do sto šedesáti z nich jeden brněnský pivovar dodal speciálně uvařenou dávku Zeleného piva. Přilákalo stovky zájemců, kteří jinak pijí pivo „zlaté“. „Vaříme ho velmi starou tradiční technologií z moravského sladu, českého chmele, vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů a ochucené zvlášť vybraným likérem,“ poodhaluje roušku tajemstí okolo přípravy netypického moku vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Podle něj pak pivo ještě dozrává v původních, přes jedno století starých ležáckých sklepích při teplotě jednoho až dvou stupňů Celsia.

Speciálního piva připravili pracovníci pivovaru na šest stovek hektolitrů. Předešli tak loňským problémům, kdy nebylo na mnoha místech k dostání. Po celé jižní Moravě narazili sudy se zvláštním obsahem v téměř osmi stech padesáti hospodách a restauracích.

6.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bruslařskou dálnici na Brněnské přehradě využívají o víkendu davy lidí.
2 23

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Ilustrační foto.

Pozor. Řidičák musí na jižní Moravě vyměnit 82 tisíc lidí

Na ledě ve společném dresu. Hokejový tým tří univerzit sbírá podporu

Brno – HC Univerzita Brno. Tak by mohl znít název společného hokejového týmu hráčů z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. Sportovci třech největších brněnských vysokých škol by pod jednotnou barvou dresu rádi bojovali v druhé lize.

Auto skončilo v řece. Nehoda uzavřela silnici mezi Bílovicemi a Adamovem

Bílovice nad Svitavou – Silnici mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem zablokovala v sobotu odpoledne dopravní nehoda. Krátce před druhou hodinou osobní auto sjelo do příkopu a skončilo v řece. Záchranáři odvezli do nemocnice jednu ženu. Podle prvních informací nejde o vážné zranění.

Jistota školky? Nově blízko domova. Brno zavede spádové oblasti

Brno – Každé ráno vyjíždí Martina Kratochvílová z brněnské Bystrce se svou čtyřletou dcerou. „Jelikož pracuji v centru, malou dávám do školky kousek od práce. Je to pro mě pohodlnější. Když skončím, dceru vyzvednu. Kdybych ji musela vyzvedávat v Bystrci, často bych to nestíhala," přiznala matka. Po zavedení takzvaných spádových oblastí, by Kratochvílová mohla mít s umístěním dcery v centru Brna problém. Při letošním zápise si rodiče sice mateřinku vyberou podle zaměření nebo kvality. Hlavním kritériem pro přijetí ale bude místo trvalého bydliště. Brno musí spádové oblasti zavést kvůli novele z ministerstva školství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies