VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelený čtvrtek je pokora, špenát a také pivo

BRNO - Včerejším dnem začal největší křesťanský svátek. V tento den Ježíš Kristus povečeřel se svými dvanácti učedníky a umyl jim nohy.

6.4.2007
SDÍLEJ:

Zelený čtvrtek oživilo i speciální zelené pivo.Foto: DENÍK/Petr Preclík

Starý zvyk zopakoval včera ve svatopetrské katedrále také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Je to symbol hluboké pokory, a tu si musíme každoročně připomínat,“ vysvětluje mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Současně se ve všech kostelích odmlčely zvony, podle lidového podání „odlétly do Říma“. Jejich třídenní mlčení má symbolizovat utrpení Spasitele. Kovová srdce zvonů se rozezní zase až na Bílou sobotu.

Na mnoha místech si včera mohli dát lidé „košer“ jídlo, ve kterém podle tradice nesmí být maso a je pokud možno zelené. „Dnes jsme v menu nabídli špenát, který obvykle nevaříme. Jde nám o udržování tradice, i když se zbytkem to nepřeháníme a nebudeme ani plést mrskačky,“ řekl majitel restaurace Veselá vačice Raid Kahwaji.

K zelené barvě omáček sáhli také ve vegetariánské jídelně Haribol, kterou provozují lidé z hnutí Haré Kršna. „K nám přišla spousta křesťanů, která povinnému půstu moc nedala a tak to chtějí napravit alespoň poslední den. Takže máme vždycky jistotu, že dorazí i ti nejpokleslejší,“ směje se Ladislav Ujobágy, který v jídelně obsluhuje. Dodává, že ctitelé Kršny mají ke křesťanům velmi blízko.

Z úplně jiného konce vzali připomínku Zeleného čtvrtku návštěvníci brněnských hospod. Do sto šedesáti z nich jeden brněnský pivovar dodal speciálně uvařenou dávku Zeleného piva. Přilákalo stovky zájemců, kteří jinak pijí pivo „zlaté“. „Vaříme ho velmi starou tradiční technologií z moravského sladu, českého chmele, vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů a ochucené zvlášť vybraným likérem,“ poodhaluje roušku tajemstí okolo přípravy netypického moku vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Podle něj pak pivo ještě dozrává v původních, přes jedno století starých ležáckých sklepích při teplotě jednoho až dvou stupňů Celsia.

Speciálního piva připravili pracovníci pivovaru na šest stovek hektolitrů. Předešli tak loňským problémům, kdy nebylo na mnoha místech k dostání. Po celé jižní Moravě narazili sudy se zvláštním obsahem v téměř osmi stech padesáti hospodách a restauracích.

6.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nedělní srážka dvou aut na bantické křižovatce si vyžádala dva mrtvé a pět těžce zraněných včetně tří dětí.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
8

Nedání přednosti na bantické křižovatce: tragická nehoda uzavřela silnici smrti

Ilustrační foto.

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Brno - Peníze na rezidentní parkování v Brně náměstek pro dopravu Matěj Hollan od ministerstva dopravy nedokázal získat. S kolegy se mu totiž nepodařilo prokázat jeho pozitivní vliv na dopravu. „Přínos je ale jasný. Vznikne mnohem více možností k parkování pro obyvatele Brna,“ brání se Hollan.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení