Do křupava vypečená husa, dva druhy zelí, domácí bramborový nebo houskový knedlík. Tak vypadá ve většině restaurací tradiční statomartinské menu. Některé podniky jej nabízí už od prvního listopadu. A to přesto, že svatomartinská tradice je spojená až s jedenáctým dnem v tomto měsíci. Důvod? Vyšší tržby restaurací.

Od prvního listopadu nabízí křupavou svatomartinskou husu například brněnská restaurace u Kastelána. „Zájem je velký. Pečenou husu se zelím u nás ochutnaly už desítky lidí. Nečekali jsme to,” řekl provozní restaurace Jaroslav Příkazský. Upozornil, že svatomartinské víno zákazníkům nabídnou přesně podle tradice. Až jedenáctého listopadu.

V předstihu nabízejí svatomartinskou husu i další brněnské restaurace. Například v Miki klubu od pátého listopadu. „Rezervací máme plný sešit. Svatomartinské víno nabídneme až jedenáctého listopadu,” sdělila servírka z restaurace Miki Klub.

V seznamu podniků se dodnes nachází i ty, které tradici jedenáctého listopadu dodržují. Vidina větších tržeb je zatím nepřesvědčila nabízet slavnostní menu dříve než jedenáctého listopadu. „Svatomartinská husa a víno k sobě patří. Nedokáži si představit, že nabízím jedno bez druhého,” uvedl provozní restaurace a penzionu u Švejka Vladimír Jartač.

Každý rok se těší na ochutnávku mladého vína například Martina Musilová z Brna. Ani ona obchodní strategii některých restaurací příliš nerozumí. „Kazí svatomartinskou tradici. Záleží jim jen na výdělku,” myslí si.

CELÉ TÉMA O SVATOMARTINSKÉ TRADICI NAJDETE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST