VYBERTE SI REGION

Svatomartinské víno opouští lahve

Jižní Morava /AKTUALIZOVÁNO, INFOGRAFIKA/ - Obliba Svatomartinského vína roste v Česku stále více. Poprvé se začalo pod ochrannou známkou vyrábět v roce 2005. Tehdy bylo na trhu 125 tisíc lahví. Letos jich plánují vinaři prodat více než 900 tisíc, a když budou mít lidé zájem, vyrobí jich klidně více.

11.11.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Láhve Svatomartinského, vedle nich vývrtky a vůně martinské husičky. Takový obrázek dnes nabízejí mnohé vinotéky a restaurace po celé jižní Moravě.

Stále populárnější mladé víno opatřené chráněnou značkou Svatomartinské nesmí opustit lahve dříve než jedenáctého listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut. Taková je tradice. „Svatomartinské mají lidé stále raději. Pijí ho poprvé na svatého Martina a jí k němu pečenou husu. Jak se říká – na svatého Martina husa a džbán vína,“ připomněl lidové pořekadlo Ivo Klouda z brněnské vinotéky Obůrka.

Vinařské firmy letos dodají na trh nejméně 926 tisíc lahví, ale jsou připraveny vyrobit i více. Lahve se Svatomartinským lze v obchodech lehce poznat podle speciální etikety. Je na ní znak znázorňující svatého Martina na koni a pod ním název Svatomartinské.

Než se ovšem mladé víno dostane do lahví a zamíří na trh, musejí nejdřív odborníci zaslané vzorky ohodnotit a vyloučit ty, které nesplňují poměrně přísná kritéria. Chráněnou značku Svatomartinské uděluje zájemcům už pátým rokem Vinařský fond České republiky.

Poprvé v roce 2005

Známku Svatomartinské koupil vinařský fond od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic na Břeclavsku. „Řada vinařů už pochopila, že je dobré se spojit pod jednu společnou značku. Dokládá to i stále rostoucí počet vinařství a vinařů přihlášených do tohoto projektu,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Vloni se o ochrannou známku přihlásilo osmdesát šest vinařství a prodalo se přes sedm set tisíc lahví vína. Letos Machovec očekává, že se prodá osm až devět set tisíc lahví. „Odbyt zvyšujeme každý rok. Mezi zákazníky je totiž naše víno stále oblíbenější a vytlačuje francouzské beaujolais. Toho dnes obchodní řetězce prodávají čtvrt palety, zatímco Svatomartinského jsou to třeba tři palety. Není divu, beaujolais stojí nejméně sto korun, zatímco Svatomartinské se dá koupit i za šedesát,“ vysvětlil spolumajitel rakvických vinařských firem Réva a Ravis.

Lidé, kteří si mladé víno koupí, musejí mít na paměti, že je určené k rychlému spotřebování. „Doporučujeme ho vypít do jara, do kdy si nejlépe zachová svůj svěží charakter. K archivaci není příliš vhodné,“ podotkl hlavní sommelier Národního vinařského centra Valtice Marek Babisz.

Výroba svatomartinského vína.

Letos i Slovensko

Svatomartinské víno ochutnají ode dneška lidé po celé České republice. A nejen to. „Letos poprvé se Vinařský fond rozhodl rozšířit podzimní tradici oslav příchodu mladého vína i na Slovensko. Na Hlavnom námestí v Bratislavě tak dnes odstartuje Svatomartinský košt,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu. První láhev Svatomartinského otevřou po jedenácté hodině také na brněnském náměstí Svobody. „Akci moderuje Jožka Šmukař a návštěvníky čeká degustace sta vzorků letošních svatomartinských. Kromě toho spousta soutěží,“ zve Machovec do Brna.

Co je mladé víno

Svatomartinské je mladé víno, u něhož mezi sklizní a uvedením na trh uběhlo jen několik týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu – obvykle okolo dvanácti procent.
Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Vinaři doporučují vypít ho do jara následujícího roku. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.

Jak chutná a jak se pije
Mladá vína jsou lehká, s nižším obsahem alkoholu – kolem dvanácti procent.
Jsou ovocitá, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť různých druhů ovoce jako například broskví, tropického ovoce (grapefruitu, pomeranče), banánů, hrušek, švestek nebo višní. Ovocité aroma harmonicky doplňuje šťavnatá kyselinka, která dodá mladému vínu velmi ceněnou svěžest. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Je to známka a charakteristika mladého vína a pouze zvýrazní jeho vůni a chuť.
Díky těmto charakteristikám se mladá vína výborně hodí k velmi široké škále pokrmů, zejména pak k tradiční české a moravské kuchyni.
Při domácím servírování platí pro Svatomartinské stejná pravidla jako pro ostatní vína. Důležité je dodržet správnou teplotu.
Bílá a růžová vína se doporučují pít při teplotě 10–12 stupňů Celsia. Pro červená vína s decentní kyselinkou je ideální teplota servírování 12–14 stupňů Celsia, pro červené se sametovým projevem teplota 14–16 stupňů.

Jaký bude letošní ročník
Z vlivů působících na dozrávání vinných hroznů lze tušit, že jejich letošní kvalita dosáhne vynikající úrovně. V průběhu pršelo dostatečně a slunečné počasí v létě dokonalo své. Cukernatost hroznů je na vysoké úrovni, stejně jako jejich zdravotní stav. Vlastní kvalitu vína vinaři s konečnou platností ohodnotí až na přelomu roku, ale obecně lze říci, že víno z roku 2009 bude patřit mezi ročníky nadprůměrné kvality. Z hlediska objemu půjde o ročník s nižším výnosem, který bude v průměru asi o třicet procent nižší než v minulém roce, avšak tento pokles vyváží vysoká kvalita vína.

Zdroj: www.svatomartinskavina.cz

Sommelier Pavel Chrást je odborník na kombinace jídla s vínem, říká: Kyselá vína podporují chuť k jídlu

ROZHOVOR - Vybrat si k jídlu správné víno není jednoduché a mnoho lidí si s tím moc neví rady. „Situace se ale každým rokem zlepšuje,“ tvrdí sommelier Pavel Chrást.

Co byste doporučil ke Svatomartinskému vínu?
Svatomartinské víno je hlavně příležitostí k setkání a ochutnání nového ročníku. Podle mě je jedno, co si k němu člověk dá. Tradičně je ovšem spojené se Svatomartinskými hody, kde se servírovala husa se zelím a knedlíky. Hodí se k němu i mastné uzeniny.

Podle čeho se vybírá víno k pokrmům?
Obecně platí, že podle barvy masa. K rybě bílé, k červenému masu červené. Ale znáte to, sto lidí, sto chutí. Takže vždycky záleží na vkusu jednotlivce a také na úpravě pokrmů.

Může víno podpořit chuť jídla, nebo ji naopak úplně zkazit?
Samozřejmě. Čím je víno kyselejší, tím více podporuje slinění, a člověk má na jídlo větší chuť. Vína s vysokým obsahem alkoholu zase znásobují chuť jídla. Naopak jsou některé pokrmy jako třeba tučné sýry, které chuť vína potlačí. Jazyk se totiž potáhne mastnou vrstvou a člověk další chutě tolik nevnímá.

Ke kterému jídlu se víno vůbec nehodí?
Třeba k čokoládě. S vínem se nekombinují také polévky a klasické vývary. Voda k vodě nesedí.

Dají se u nás mezi levnějšími vzorky vín najít kvalitní?
Každé víno, které udělá člověku dobře, je dobré. I kdyby bylo z krabice. Jen ať si ho člověk koupí, když mu chutná. Já osobně těmto výrobkům nevěřím. Protože jenom kvalitní víno s dobrým jídlem dokáže udělat ze stolování požitek.

Rozumí lidé výběru stolních vín?
Moc ne. I když poslední dobou se zlepšuje. Rok od roku pozorujeme, že lidé pijí nejen více vína, ale hlavně vína vyšší kvality. Určitě by se mělo pomoci malým vinotékám a hospodám, které víno nabízí. Měly by dostat nějaké příspěvky, aby se zákazníci lépe vyznali v jednotlivých druzích. Zatím to vypadá tak, že často lidé nemají v restauracích velký výběr.

Jaká vína kupují lidé nejčastěji?
Do vinoték chodí málo. Nejčastěji nakupují levnější vína ve velkých supermarketech. Ve střední cenové kategorii jdou na odbyt moravská vína. Dražší kupují zákazníci raději zahraniční.

Dá se říct, že jsou Jihomoravané odborníci na víno? Ví, co je dobré?
Určitě jsou. Jižní Morava je vinařská oblast. Lidé zde nerozlišují víno jen na červené a bílé, ale zajímají je jednotlivé druhy. Situace je podstatně lepší než jinde v republice.

Nevím, jak kdo, ale já jednoznačně preferuji božolé před Svatomartinským!

Znojemsko má Waldberg Nouveau

Horní Dunajovice – Letos poprvé vyrábí vlastní svatomartinské víno vinaři z Horních Dunajovic na Znojemsku. Rodinné Vinařství Líbal pro něj vybralo odrůdu Svatovavřinecké.
Sklepmistr Marek Líbal plánuje naplnit šest set šedesát lahví. „Mladé Svatovavřinecké má výraznou tmavou barvu, odbouranou kyselinu a jemnou chuť s ovocnými, švestkovými tóny. Uvidíme, jak se bude prodávat,“ řekl sklepmistr.

Ačkoli Vinařství Líbal založila rodina oficiálně až v roce 2001, tradici si předává již třetí generaci. „Odrůdovou skladbu jsme přizpůsobili severní poloze vinařství. Hrozny pocházejí z viničních tratí v Horních Dunajovicích – Frédy, Stará Hora a viniční tratě v nedaleké obci Tvořihráz – Na vinici,“ přiblížil Líbal původ hroznů.

Největší producent vín na Znojemsku – Znovín Znojmo – pořádá dnes hned tři prezentace. „Svatomartinské otevřeme v Praze v hotelu Ambassador a na lodi Čechie a v Ostravě v hotelu Atom,“ uvedl ředitel firmy Pavel Vajčner. Naopak Líbalovi si zřejmě přiťuknou jen se svými přáteli, známými a obchodními partnery. „Svatomartinské začneme prodávat jako všichni ostatní, jedenáctého listopadu. A to přímo v našem sklepě. Ale žádnou větší akci k tomu nechystáme,“ sdělil Marek Líbal.

Na Znojemsku, které je jednou z největších vinařských podoblastí v Česku, vyrobí místní jen pět vzorků vín Svatomartinského. „Pro Znojemsko je to škoda. Na vlně popularity svatomartinských vín se mohlo svézt více místních vinařů. My například letos naplníme asi sedmdesát tisíc lahví a předpokládáme, že všechno prodáme,“ uvedl Vajčner.

Na trh se ale chystají i další mladá vína, která ovšem neponesou název Svatomartinské. Řada vinařů totiž nehodlá platit poplatky za užívání značky a raději svým produktům vymyslela originální názvy. Na Znojemsku to jsou třeba Veselé víno, Mladý Lahofer, Waldberg Nouveau či Svatováclavský sběr.

Kde se slaví

Středa 11. listopadu
Brno
11.00 Náměstí Svobody
Košt jihomoravských mladých vín
Čejkovice
11.11 nádvoří hotelu Zámek
Kyjov
11.11 dvorní trakt infocentra
Bukovany
19.00 Bukovanský mlýn, večer u cimbálu s Jurou Petrů
Strážnice
11.00 Slovácká vinotéka, vína ze Strážnice a okolí
Boskovice
11.11 Vinotéka Boskovice, otevírání lahví Svatomartinského vína
Židlochovice
11.00 Svěcení Svatomartinských a mladých vín před kostelem

Sobota 14. listopadu
Blansko
Blanenské vítání svatého Martina Staré zámecké sklepení – ochutnávka a prodej vína svatomartinského
Bzenec
Svatomartinské slavnosti ve sklepení pod sokolovnou
Hustopeče
Průvod svatého Martina na bílém koni v 11 hodin a 11 minut na náměstí. Ochutnávka mladého vína
Mikulov
Ochutnávka Svatomartinských vín na zámku
Němčičky
Košt mladých vín a svatomartinských hus v kulturním domě
Slavkov u Brna
zámek, výstava Mladá svatomartinská vína
Šardice
Svěcení mladého vína a ochutnávka Svatomartinského
Valtice
Svatomartinská pouť – oslava mladého vína ve Španělské konírně valtického zámku
Velké Pavlovice
Svatomartinské otevřené sklepy

Letošní ročník
celkový počet vín 211
bílé 85
růžové 50
červené 76
Müller Thurgau 69
Veltlínské červené
rané 16
Modrý Portugal 50
Svatovavřinecké 72
Cuvée 4

JIŘÍ ŠEVČÍK A ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

11.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

AKTUALIZOVÁNO

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies