Podobně na tom jsou s Václavskými hody v brněnském Ořešíně. „V polovině devadesátých let odrostla mládež a tradice zanikla. Před pěti lety se ji podařilo obnovit díky dobrovolným hasičům," uvedl starosta Jan Levíček.

Kromě typického hodového programu přicházejí pořadatelé i s netradičními nápady. Na Svatováclavských trzích v Ivančicích na Brněnsku budou návštěvníci obdivovat vystavené bonsaje na nádvoří radnice. „Novinkou je také Grilfest, který jsme pořádali loni poprvé. Letos se přihlásilo šest družstev, která se budou snažit zaujmout porotu svými specialitami," představila část programu Ivana Vilmanová z ivančického kulturního centra.

Jenže tradice je tradice a například předávání hodového práva je nepostradatelnou součástí svatováclavských hodů. Zatímco v Ostrovačicích má podobu vařečky s dírkou, v Ořešíně je to věneček se stužkami, který se věší na májku. „V Modřicích vyřezáváme dřevěnou hůlku se stužkami, kterou starosta slavnostně předává stárkovi," popsala tradici asistentka starosty Kateřina Brabcová.

Svatováclavské slavnosti budou i v Tišnově či brněnských Bohunicích. Zatímco některé mají jednodenní program, jiné trvají ode dneška až do neděle.

SVATOVÁCLAVSKÉ HODY

Svatováclavskému hodování musí předcházet předání hodového práva. Zpravidla na náměstí nebo jiném významném místě. Starosta předává symbolický předmět stárkovi. Baví přitom proslovem přítomné, někdy si utahuje i sám ze sebe nebo z vysoce postavených představitelů města či vesnice.

ZUZANA HOLUBOVÁ