V roli svatého Martina na bílém koni se letos představí jeho jmenovec herec Martin Trnavský. „V neděli zahájí Svatomartinské hody, když z katedrály na Petrově přiveze se svou družinou první pokřtěnou lahev Svatomartinského vína," řekl organizátor hodů Tomáš Vican.

Brňané, kteří se připojí k průvodu z Petrova na náměstí Svobody v kostýmu svatého Martina, dostanou za odměnu lahev vína a nejlepší kostým vyhraje poukaz na svatomartinské me­nu.

Svatomartinské oslavy jsou od svého počátku před osmi lety spojené především s pitím prvního letošního vína. Lidé si budou vybírat ze stovky vzorků. „Snažili jsme se zahrnout různé vinařství a vinařské podoblasti. V neděli se představí společně, v pondělí a úterý budou lidé degustovat vína ze Slovácka a Velkopavlovicka, v dalších dvou dnech to budou vzorky ze Znojemska a Mikulovska," přiblížil šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Loni se ochutnávky svatomartinských vín zúčastnilo asi tři a půl tisíce lidí. Machovec návštěvníky uklidnil, že zásoby vinařům určitě nedojdou. „Mají nachystáno asi deset tisíc lahví a pokud bude potřeba, dovezou další," dodal Machovec. Celkem se v celé republice pod značkou svatomartinského letos vyrobilo asi 2,2 milionu lahví.

Svatomartinský košt mladého vína v Brně.

Návštěvníci si za sto padesát korun koupí degustační skleničku a k ní dostanou osm tolarů, za které nakoupí vzorky na ochutnání. Kdo tolary vyčerpá, může si ve stánku dokoupit libovolné množství navíc. Svatomartinské hody budou otevřené od deseti hodin dopoledne asi do šesti hodin večer.

Na náměstí Svobody se představí tak jednadvacet brněnských restaurací. „Někteří menu pojali klasicky, jiní moderně, ale husa bude převažovat u všech. Lidé mohou ochutnat také nejrůznější druhy domácích knedlíků a zelí, kachní játra Foie gras, polévku caldon nebo svatomartinský koláč," vyjmenoval šéfkuchař brněnské restaurace Noem Arch Jan Rimpler.

Kdo si chce svatomartinské menu vychutnat v klidu restaurace, má čas od neděle až do soboty 17. listopadu přímo v provozovnách jednadvaceti zúčastněných podniků. Místa v nich si lidé mohou předem rezervovat přes internet na adrese www.svatomartinskehody.cz.

Tradici ochutnávání mladého vína si užijí i návštěvníci Městského divadla Brno, kteří od neděle do soboty dostanou sklenku svatomartinského před představením.

CELÉ TÉMA O SVATOMARTINSKÝCH HODECH ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST