Týden oslav v pondělí 11. listopadu zahájí žehnání mladým vínům v katedrále na Petrově. Odtud se vydá tradiční průvod v čele se svatým Martinem na bílém koni na náměstí Svobody, kde otevře první láhev svatomartinského vína. „Letos jsme získali dokonce pětilitrovou. Proto jsme potřebovali silného Martina, který by ji zvládl dovézt až na náměstí. Vybrali jsme zpěváka Martina Maxu," řekl Tomáš Vican ze sdružení Brněnské hody, které Svatomartinské hody připravuje.

Návštěvníky čeká na náměstí stovka druhů vín. Další nabídnou brněnské restaurace a vinárny. Ochutnat mladé víno však mohou lidé i na nezvyklých místech. „Protože víno patří do sklepa, připravili jsme ochutnávky v brněnském podzemí pod Zelným trhem," poznamenal Vican. Míst je ale málo, zájemci si je proto musejí předem rezervovat.

Zvláštní menu

Kromě speciálního vína lidi v desítkách brněnských restaurací čeká i zvláštní menu. „Snažíme se používat regionální suroviny. Domácí husí farmy ale bohužel nepokryjí poptávku, proto letos nabízíme maďarskou husu," uvedl například šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Jaroslav Kolbasovský.

Kuchaři také letos staré recepty obměňují a modernizují. Na jídelních lístcích tak hosté objeví třeba dýňové pyré, zelí z červené řepy nebo knedlík s jablky a rozinkami. Podle Kolbasovského ke svatomartinským oslavám připravuje speciální jídlo většina brněnských podniků. Vlastní tematická menu mají hotely, wellness centra i pizzerie.

Dalším místem, kde lidé okusí svatomartinské, je Městské divadlo Brno. „Tradici propojíme i s uměním. Návštěvníci okoštují víno před představením a také o přestávce. A budou u toho i vinaři, od kterých vína pocházejí. Umělci se pak pokusí začlenit víno do děje představení," upozornil Vican.

Svatomartinské oslavy jsou mezi Brňany velmi oblíbené. Například důchodkyně Jitka Skálová se jich účastní pravidelně. „Tentokrát se nás sejde okolo patnácti. Na náměstí Svobody si dáme víno a potom k obědu husu," řekla Skálová.

I pivo a preclíky

Vzrůstající obliba souvisí i s rostoucí kvalitou svatomartinských vín. „Vinaři se už naučili, jak udělat mladá vína dobře. Tak aby ani ta červená nebyla kyselá," podotkl ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. Po vinařství a gastronomii se k tradici začínají hlásit také další odvětví. „Existuje například svatomartinské pivo nebo preclíky," dodal Machovec.

Svatomartinské hody.

BLANKA SEDLÁKOVÁ