BITVA O KAPOŠVÁR

Kdy: sobota od 14.00

Kde: Army park Ořechov

Za kolik: 90 korun dospělí, 60 korun děti

Do mrazivého prostředí zimy roku 1945 se v sobotu vrátí návštěvníci Army parku v Ořechově na Brněnsku. Stejně jako před jedenasedmdesáti lety svedou boje o město Kapošvár vojska Německa a Maďarska proti vojákům Rudé armády. „Bojovou ukázku jsme naplánovali na odpoledne, ale už od desíti hodin ráno bude celý areál otevřený lidem. Prohlédnou si tak třeba funkční vojenský tábor s polní nemocnicí," přiblížil akci její organizátor Dan Urbánek.

VÝSTAVA Z LEGA

Kdy: sobota a neděle od 10.00

Kde: Avion Shopping Park

Za kolik: zdarma

S hrdiny filmů z legendární ságy Star Wars poskládaných z kostiček lega se po celý nadcházející víkend potkají lidé v nákupním centru Avion Shopping Park. Na interaktivní výstavě se vyžijí hlavně děti. „Jsou pro ně připravená tři stanoviště, na kterých musí splnit úkoly. Za ně dostanou razítka. Kdo nasbírá všechny a originálně odpoví na soutěžní otázku, může vyhrát jednu stavebnici Lego," popsala marketingová manažerka centra Zuzana Sedláková. Zájemci se mohou také obléct do kostýmů rytířů Jedi a se světelným mečem si udělat snímek u speciální fotostěny.

KNÍNIČSKÉ LIHOBRANÍ

Kdy: sobota od 19.30

Kde: tělocvična školy v Kníničkách

Za kolik: 80 korun

Už podesáté je součástí kníničského countrybálu taky soutěž o nejlepší domácí lihovinu. Letos se ve dvou kategoriích o vítězství utká třiadvacet soutěžících. „O vítězi rozhodne nezávislá porota, kterou vybereme z návštěvníků bálu. Loni bylo sice vzorků víc, ale i letos očekáváme kvalitní sestavu," řekl organizátor Jaromír Keprt. K nejzajímavějším vzorkům patří pálenka z chilli papriček.

NEDĚLNÍ NICNEDĚLÁNÍ

Kdy: neděle od 11.00

Kde: klub Šelepka

Za kolik: zdarma

Příznivce kvalitní hudby vystřídají v neděli v klubu Šelepka milovníci dobrého jídla a rodiny s dětmi na úplně prvním Nedělním nicnedělání. „Chceme lidem nabídnout alternativu, jak strávit nedělní odpoledne. Místo aby vyrazili třeba na nákupy do obchodních center, mohou u nás ochutnat dobré jídlo nebo si koupit nějakou drobnost do domácnosti," uvedla organizátorka akce Andrea Vojtěchovská. Součástí bude bleší trh s necelou třicítkou stánků. U nich si lidé koupí oblečení, knihy, starožitnosti, ale taky sladké či slané speciality.

další tipy z jižní moravy KARNEVAL NA LEDĚ
Kdy: sobota 16.00 až 17.30
Kde: zimní stadion Blansko
Za kolik: 80 Kč dítě, 20 Kč dospělý
Největší tahák: hudba, soutěže masek, odměny, čaj, svařák 

CARP SHOW MORAVIA
Kdy: sobota od 8.00 hodin
Kde: kulturní dům Delta, Břeclav
Za kolik: 130 korun
Největší tahák: přednášky předních českých a slovenských kaprařů včetně Jakuba Vágnera, rady pro začínající kapraře, ukázky návnad 

ZIMNÍ OTEVŘENÉ SKLEPY
Kdy: sobota, 10.0018.00 hod.
Kde: Nový Šaldorf
Za kolik: 300 korun
Největší tahák: recesistická soutěž Kopání písku pro Vídeň