Vojenský průvod doprovodily z centra města k úpatí kopce stovky lidí. „Přijel jsem z Pohořelic. Miluju historické rekonstrukce, i když vím, že ve skutečnosti to bylo všechno jinak," vysvětluje Matěj Reiter.

Vojáci s puškami, bodáky, tyčemi a několika děly pronikají k hradu. „Generál Torstenson rozhodl, že patnáctý srpen bude posledním dnem, který rozhodne o osudu Brna," snaží se přehlušit zvuk střel moderátor.

Přihlížející si zacpávají uši. „Sledujte ty pány u děl, oni si je vždycky zacpou těsně před tím, než to bouchne," poučuje malá dívka svoje rodiče.

Střely se ozývají už i z hradu. „Švédská vojska od rána střílela na městské hradby. Podnikla několik útoků. Konala se i mírová jednání, ale žádný pokus o domluvu se nepodařil," popisuje moderátor.

Upozorňuje, že ultimátum generála Torstensona, aby se město vzdalo bez jakýchkoli bojů, Brňané odmítali. „Obě strany se rozešly a bylo jasné, že k poslednímu útoku nevyhnutelně dojde," říká.

Diváci jsou netrpělivý, jak bitva dopadne. „Jak dlouho to může trvat? Doufám, že moc dlouho ne, protože se mi chce na záchod," stěžuje si jeden z mladíků stojících za páskou, která brání vstupu na bitevní pole.

Jedna rána z děla střídá druhou. Dopředu postupují i Švédové s puškami. Ty ale vzápětí odhazují a tasí meče. „Na ně, na zbabělce!" křičí jednohlasně.

Trávník se rychle začíná plnit mrtvolami. Ztráty jsou velké na obou stranách. Děla se blíží k bráně. Najednou se ozývají kostelní zvony. Švédové zpozorní a dávají se na ústup. „Torstenson totiž podle pověsti vydal rozkaz, že pokud město nedobyjí do dvanácti hodin, zanechají útoku," vysvětluje moderátor.

Pokračuje vyprávěním, že domluvu zaslechl jakýsi tovaryš. „Duchaplně proto vyběhl na zvonici v katedrále svatého Petra a Pavla, a i když bylo teprve jedenáct hodin, začal zvonit poledne. Švédové v tu chvíli obléhání zanechali a od Brna odtáhli. Taková je pověst, která dodnes proslavuje Brno a vysvětluje, proč se na Petrově zvoní poledne o hodinu dřív," říká muž.

Vzápětí ale dodává, že skutečnost byla jiná. „Poslední útok trval patnáctého srpna až do večera. V průlomech v hradbách bojovali vojáci až do devíti hodin, kdy začala padat tma. Teprve v tu chvíli se Švédové začali stahovat. A až týden na to odtáhla poslední jednotka švédské armády od brněnských hradeb," zakončuje bitevní ukázku.

Diváci se zvedají a vydávají se buď na prohlídku Špilberku, nebo na náměstí Svobody, kde se koná dobový jarmark. Další program je také v katedrále svatého Petra a Pavla.