VYBERTE SI REGION

Symbol brněnských Vánoc? Keramické hrnky na stáncích stále chybí

Brno /FOTOGALERIE/ – Dát si vánoční punč na trzích v centru Brna je ve většině stánků možné stále pouze z plastových kelímků. Přestože vánoční trhy jsou otevřené již týden, keramické hrnky trhovci na stáncích nemají. „Nemáme dostatek prostoru pro skladování krabic s hrnky. Kelímky jsou mnohem skladnější," vysvětlil jeden z trhovců Martin Juris.

4.12.2015 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Hrnky Turbomošt myli přímo v Brně. Ježíškovské hrnky putovaly do 180 kilometrů vzdálené myčky.

Hrnky Turbomošt myli přímo v Brně. Ježíškovské hrnky putovaly do 180 kilometrů vzdálené myčky.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Přestože je nyní už hrnků v brněnském skladu dostatek, rád by zůstal u kelímků. Podobně to vnímají i další obchodníci. „Kelímky nám vyhovují, protože mají dobře viditelnou rysku. Zákazník tak hned vidí, že jsme ho neošidili," uvedl další z trhovců nabízejících medovinu na náměstí Svobody. Nepřál si ale uvést jméno.

Podle Petra Kalouska z Rady města Brna prodejci svým odmítavým postojem jen chtějí bojkotovat tuto novinku.

Až do čtvrtka si obchodníci mohli vybrat, zda budou využívat plastové nebo keramické hrnky. „V nejbližších dnech ale bude na každém stánku minimálně jedno balení keramických hrnků," uvedl Děpold Czernin z firmy, která hrnečkový projekt letos do Brna přinesla.

Obchodníkům dávali nyní na výběr proto, že se opozdila výroba hrnků a v brněnském skladu jich nebylo dost. „Teď již máme hrnků dostatek, dostanou se proto i k lidem," řekl Czernin.

Brňané tak zatím mají jistotu, že svůj nápoj dostanou v keramickém hrnku jen u stánků Turbomošt. Jejich majitelé nespoléhali na hromadnou distribuci hrnků. Používají své vlastní. Ty jsou k dispozici od prvního dne trhů. „Když se v létě o projektu ekologických hrnků začalo jednat, nápad se nám líbil, ale měli jsme strach, že bude problém s uvedením do provozu. Proto jsme si dojednali, že budeme mít hrnky své," vysvětlil jeden z majitelů stánků Turbomošt Jan Vlachynský.

Podle něj problém s místem v jejich stáncích nemají. „Jsou stejně velké jako ty ostatní. Pokud pravidelně odvážíme použité hrnky, krabice s novými se tam krásně vejdou," řekl Vlachynský.

Hrnky Turbomošt myjí přímo v Brně. „Pronajali jsme si prostor bývalé kavárny, kde máme myčku. Ze stánků a na stánky je vozíme ručně na vozíkách," popsal majitel.

Ježíškovské hrnky putují do 180 kilometrů vzdálené myčky. „Stále je to ale ekologičtější než používání jednorázových," sdělil Czernin.

Lidé s ním většinou souhlasí. „Nápoj v hrnku sice rychleji chladne. Ale aspoň není na náměstí takový nepořádek jako v dřívějších letech," uvedla Brňanka Tereza Černíková.

Autor: Michaela Římanová

4.12.2015 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies