Vstupuji do jedné z místností brněnské Staré radnice. Tady se vybírají komparzisti. Jde to jak na běžícím páse. Zájemce přijde, vyplní formulář, a fotograf nadějné filmové "křoví" vyfotí. Hotovo. Nezáleží na schopnostech, pokud fotka režiséra osloví, máte to v kapse.

Já však mířím výš. Na casting pro epizodní postavy. Jde už o druhé kolo. Tady zajímavý vzhled nestačí, je třeba projevit i dávku hereckého nadání. „Odložte si, stoupněte si na značku. Do kamery se stručně představíte a řeknete, proč byste chtěla ve filmu hrát. Pak si zkusíte repliky,“ instruuje Karolína Zalabáková, která má konkurz na starosti.

Čtěte také: Zvolte s Deníkem Rovnost největšího sportovního sympaťáka jižní Moravy roku 2016

V místnosti je jen ona a kamera, odpadá stres z pohledů konkurentů, navzdory tomu, kamera stojící dva a půl metru ode mne stačí, abych znervózněla. „Dobrý den, jmenuji se Eliška Gáfriková a chci si vyzkoušet filmový svět,“ poměrně lehce začínám mluvit.

Těžší část teprve přichází. Do ruky dostávám dva papíry. „Z nich přečtete repliky. V první situaci čtete několik postav. Jsou nadšené. Promluvu každé z nich byste měla trochu jinak zazpívat, melodie není důležitá,“ vysvětluje Zalabáková. Dává mi minutu na přípravu, poté zapíná kameru. Replikuji tři věty.

Následuje promluva maskérky. „Jde o postavu, která s herci vystupujícími ve filmu všechno řeší, je to čiperná padesátnice. V promluvě musí být neutichající proud slov,“ radí Zalabáková.
Kamera na mne neúprosně míří. „Ten Jirka, ten měl divnej kukuč,“ čtu.

Čtěte také: Brněnský orloj má konkurenci. Náměstí Svobody dostalo nové hodiny s číselníkem

Sice jde o neutichající proud slov, vcítit se ale do nikoho nestíhám. „A to je všechno,“ zbavuje mne nervozity Zalabáková. Casting skončil.

Nadějné herce by ještě čekalo pilování promluv, já už jsem propuštěná. Nadšený telefonát s nabídkou hlavní role nečekám, na jiné odvážlivce ale ještě štěstí možná čeká. casting pokračuje i v sobotu, od devíti hodin ráno v Radnické 10.

Čtěte také: Vandalové v tramvajích: vyčistit jeden čtvereční metr trvá dvěma lidem hodinu