Brno se alespoň co se týká teplot přiblížilo zimě. Teploty totiž klesly výrazně pod nulu. V brněnských Žabovřeskách v pondělí meteorologové naměřili mínus deset stupňů Celsia. Do tepla se stahují bezdomovci, pozor by si měli dát i lidé se slabším srdcem. „Začínáme vyjíždět k více případům způsobeným nízkými teplotami. Například v neděli jsme odváželi do nemocnice třiapadesátiletého muže, který ležel podchlazený v ulici Cejl,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Nejvíce ohrožení jsou podle ní bezdomovci a lidé, kteří zůstávají dlouho venku. Pořádně rušno kvůli zimě teď proto mají v azylových domech. „Nás azylový dům má jen kolem dvaceti míst. V zimě ale otevíráme společenskou místnost, kde mohou lidé strávit noc v teple. Kdo u nás v Karlově ulici v noci zazvoní, není agresivní ani opilý, zaměstnanci ho pustí dovnitř,“ uvedl ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina.

Dodal, že lidé bez domova mají v Brně i další možnosti, kde mohou přenocovat. „Je to v budově Armády spásy ve Staňkove a Mlýnské ulici nebo v Centru sociálních služeb ve Vídeňské ulici. Jiná města by nám mohla tyto možnosti závidět,“ poznamenala Kosina.

Do center, kam se mohou na noc bezdomovci skrýt, je odkazují i brněnští strážníci. „Nesmí však být opilí nebo nějak poranění. To je potom odváží sanitka rovnou na záchytku nebo pohotovost. Bezdomovci se nejčastěji schovávají ve vestibulech nebo v parovodní kanalizaci, protože je tam teplo. Odtud je však musíme vykázat,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Právě alkohol je podle mluvčí jihomoravské záchranky Barbory Zuchové v zimě ten nejhorší pomocník. „Lidé totiž pod vlivem alkoholu nemají obranné reakce a necítí podchlazení. Často někde usnou a na tyto následky umírají,“ vysvětlila Zuchová. Ohroženi jsou při výrazné změně teploty, která teď v Brně nastala, i lidé se srdečními potížemi. „Předpověď počasí hlásí střední zátěž. U lidí se zvýšeným krevním tlakem se nedoporučují prudké přechody z vyhřátého prostředí do venkovního prostoru,“ uvedl Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Do tepla míří i zvířata z brněnské zoologické zahrady. „Teplomilná zvířata sice mají po celou zimu možnost být ve vytopených vnitřních boxech. Když jsou však takovéto mrazy, bývají tam i přes den a do výběhů chodí jen na chvíli, když svítí Slunce. Týká se to například velbloudů, žiraf, lam, koní a poníků,“ uvedl mluvčí brněnské zoologické zahrady Pavel Hrazdíra.

Ani v příštích dnech se však zvířata venku příliš neproběhnou. Bude totiž dále mrznout. „Například v úterý bude jasno, jen místy zataženo. Noční teploty dosáhnou opět mínus desíti stupňů, přes den vystoupí na mínus tři,“ uvedl Martan. Mrazivé počasí souvisí se studeným vzduchem, který do Brna začal proudit během vánočních svátků.

Sněhová pokrývka dětem letos nezpestří zimní prázdniny. Brňané také proto nemohou počítat s teplotními rekordy. „To by totiž muselo sněžit. Například v roce 1996 byla hustá sněhová pokrývka a v brněnských Žabovřeskách jsme naměřili méně než mínus jednadvacet stupňů Celsia.

Díky velkým mrazům se začala tvořit ledová pokrývka i na Brněnské přehradě. Před procházkami po její zamrzlé hladině však důrazně varují brněnští strážníci. „Vstup na led je velmi nebezpečný. Strážníci jej měřili a je silný pouze několik milimetrů. Pro bezpečný pohyb na ledu je však třeba minimálně deseticentimetrová vrstva,“ upozornil mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Na náledí na silnicích jsou nachystané i desítky posypových aut. „Vše je pořád v pohotovosti, ale vypadá to, že stále sypat nebudeme. Jeden sypač byl v pondělí na Hlinkách na křižovatce, tam to totiž trošku jiskřilo. Sněžilo zatím jen v listopadu a od té doby pořád děláme náhradní práce. Čekáme, co bude,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.