VYBERTE SI REGION

Gurmánská modlitebna? Brabander

BRNO - Kulinářské umění restaurace v brněnské Pekařské ulici by měl zkusit každý. Pihou na kráse podniku byly vodové brambory

24.6.2007
SDÍLEJ:

Prostřené stoly v restauraci Brabander na Pekařské uliciFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Většina lidí má svou modlitebnu. Křesťané chodí do kostelů, muslimové zase do mešit a pivní skauti do lokálů, kde čepují to nejlepší orosené pivo.

Brněnští gurmáni to mají těžké. Zatímco kostelů a hospod je ve městě pod Špilberkem jako máku, dobrých restaurací, kde si může host pochutnat na jídle všemi smysly, je jako šafránu. Jedna z mála světlých výjimek je restaurace Brabander. V poslední době se tlačí na čelní příčku hitparády většiny webů, které se věnují gurmánské problematice. A není divu. Od první do poslední vteřiny se v podniku cítí host jako král, kterému podstrojuje úslužné služebnictvo.

Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem. Brabander má v Brně dvě pobočky. Jedna sídlí v Joštově ulici a druhá, kterou testovací tým navštívil, na „Pekandě“. Podnik sídlí hned u zastávky tramvají, což poněkud diskriminuje ty, kteří přijedou hodovat autem. „Ve všední den je totiž s parkováním problém a sehnat místo v blízkosti restaurantu je nadlidský výkon,“ rýpne si Ježek.

Ale všechno má svoje a každá mince má přece dvě strany. Opravdový gurmán přece nemůže opomenout ochutnat alespoň aperitiv, který je někdy gratis, nebo kapku jednoho ze skvělých vín obsáhlé vinotéky.

Náš zákazník, náš pán

Hned za dveřmi restaurace se hosta ujme číšník. Vysonduje od zákazníka zřejmě nejdůležitější informaci. Zda bude sedět sám, nebo chce stůl pro dva či více lidí. Jakmile dostane odpověď, odvede hosta na místo. Tam se ke stolu přitočí další člen bohatě zastoupeného personálu. V ruce má jídelní a vinný list. Ještě předtím, než si začne host číst, upozorní na několik druhů jídel, která by si rozhodně neměl zákazník nechat ujít. Pak zaznamená objednávku na pití a tiše zmizí.

„Myslel jsem si, že tu bude daleko obsáhlejší nabídka jídel,“ shrnuje v jedné větě bývalý kuchař nabídku jídelního listu. Pravda, méně znamená více. Veškeré pokrmy jsou originální, a tajemné názvy probudí v hostech touhu něco z jídelníčku ochutnat. Jisté je jedno. Ať si vybere cokoliv, nebude litovat.

Chvíle před jídlem vyplní dvě překvapení. To první je na stole záhy po objednávce. Lahodná sýrová pomazánka se špetkou česneku, trochou pažitky a ošatkou ještě horkého pečiva. „Lehký a nadýchaný překrm je fantastický. Tak našlehanou pomazánku, v níž je opravdové máslo a ne žádný margarín či rostlinný tuk, jsem už dlouho nejedl,“ chválí Ježek studenou pochoutku.

O několik minut později přináší číšník dva velké talíře. Na nich je pozornost šéfkuchaře z Brabanderu. Masová terinka s palmovým olejem. Kostička chutná jako vybraná paštika a docela těžko se popisuje. Chutná to však báječně. „Pro zákazníka je velmi milé, když si ho personál všímá od začátku do konce. Překvapení v podobě gurmánského zážitku miluji. Obzvlášť, když je malá pozornost v ceně couvertu,“ vtipkuje dlouholetý expert na přípravu pokrmů všeho druhu.

Kdo neviděl, neuvěří

Ještě před hlavním jídlem ochutnává testovací tým polévku za padesát korun. Kuřecí consomeé s telecím štrúdlem. Laik se diví, odborník žasne. Ve velkém talíři je řídký kuřecí vývar a uprostřed leží kousek jemně namletého telecího masa, jež kuchař obalil do slaného těstíčka. Na první pohled to vypadá, jako by sklerotická babička zalila závin polévkou. Chuť je ovšem báječná.

„Jsem překvapený, jak na sebe jídlo navazuje,“ říká Ježek ve chvíli, kdy jeden číšník odnese vyjedený talíř polévky a druhý už nese hlavní pokrm. Na dvou vyhřátých talířích leží hotové speciality. Prsíčko z kuřete plněné Mozzarelou a bazalkou, přelité rajčátky, servírované na rýži Pilaff a vepřová panenka s hříbkovou nádivkou, Cous-cous timbálek a omáčka Cabernet – Sauvignon.

Přestože se jídla jmenují podivně, nemusí se host rozhodně ničeho obávat. Hned po prvním soustu se mu totiž zajisté objeví usměv na tváři. „Je těžké popisovat něco, co hezky vypadá a skvěle chutná,“ hodnotí protřelý kuchař jídlo při převalování soust v ústech.

Piha na kráse? Brambory

Přesto má jednu výhradu, kterou si nenechává pro sebe. „Brambory jsou vodové a takové jalové. Kousek od Pekařské je Zelný trh, kde zelináři už nabízejí nové brambory. Místo pěkných žlutých erteplí musí jíst host jakousi stařešinu,“ mračí se hlavní člen testovacího týmu. Kdyby měl testovací tým vystavit restauraci Brabander vysvědčení, určitě by na něm byly samé jedničky s hvězdičkou. Snad s jedinou poznámkou. K dobrému jídlu patří i dobrá příloha. Zvlášť když je na trhu všech rozmanitých ingrediencí, zeleniny, masa a jiných potravin v letních měsících přehršel.

Autor: Pavel Mokrý

24.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies