VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gurmánská modlitebna? Brabander

BRNO - Kulinářské umění restaurace v brněnské Pekařské ulici by měl zkusit každý. Pihou na kráse podniku byly vodové brambory

24.6.2007
SDÍLEJ:

Prostřené stoly v restauraci Brabander na Pekařské uliciFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Většina lidí má svou modlitebnu. Křesťané chodí do kostelů, muslimové zase do mešit a pivní skauti do lokálů, kde čepují to nejlepší orosené pivo.

Brněnští gurmáni to mají těžké. Zatímco kostelů a hospod je ve městě pod Špilberkem jako máku, dobrých restaurací, kde si může host pochutnat na jídle všemi smysly, je jako šafránu. Jedna z mála světlých výjimek je restaurace Brabander. V poslední době se tlačí na čelní příčku hitparády většiny webů, které se věnují gurmánské problematice. A není divu. Od první do poslední vteřiny se v podniku cítí host jako král, kterému podstrojuje úslužné služebnictvo.

Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem. Brabander má v Brně dvě pobočky. Jedna sídlí v Joštově ulici a druhá, kterou testovací tým navštívil, na „Pekandě“. Podnik sídlí hned u zastávky tramvají, což poněkud diskriminuje ty, kteří přijedou hodovat autem. „Ve všední den je totiž s parkováním problém a sehnat místo v blízkosti restaurantu je nadlidský výkon,“ rýpne si Ježek.

Ale všechno má svoje a každá mince má přece dvě strany. Opravdový gurmán přece nemůže opomenout ochutnat alespoň aperitiv, který je někdy gratis, nebo kapku jednoho ze skvělých vín obsáhlé vinotéky.

Náš zákazník, náš pán

Hned za dveřmi restaurace se hosta ujme číšník. Vysonduje od zákazníka zřejmě nejdůležitější informaci. Zda bude sedět sám, nebo chce stůl pro dva či více lidí. Jakmile dostane odpověď, odvede hosta na místo. Tam se ke stolu přitočí další člen bohatě zastoupeného personálu. V ruce má jídelní a vinný list. Ještě předtím, než si začne host číst, upozorní na několik druhů jídel, která by si rozhodně neměl zákazník nechat ujít. Pak zaznamená objednávku na pití a tiše zmizí.

„Myslel jsem si, že tu bude daleko obsáhlejší nabídka jídel,“ shrnuje v jedné větě bývalý kuchař nabídku jídelního listu. Pravda, méně znamená více. Veškeré pokrmy jsou originální, a tajemné názvy probudí v hostech touhu něco z jídelníčku ochutnat. Jisté je jedno. Ať si vybere cokoliv, nebude litovat.

Chvíle před jídlem vyplní dvě překvapení. To první je na stole záhy po objednávce. Lahodná sýrová pomazánka se špetkou česneku, trochou pažitky a ošatkou ještě horkého pečiva. „Lehký a nadýchaný překrm je fantastický. Tak našlehanou pomazánku, v níž je opravdové máslo a ne žádný margarín či rostlinný tuk, jsem už dlouho nejedl,“ chválí Ježek studenou pochoutku.

O několik minut později přináší číšník dva velké talíře. Na nich je pozornost šéfkuchaře z Brabanderu. Masová terinka s palmovým olejem. Kostička chutná jako vybraná paštika a docela těžko se popisuje. Chutná to však báječně. „Pro zákazníka je velmi milé, když si ho personál všímá od začátku do konce. Překvapení v podobě gurmánského zážitku miluji. Obzvlášť, když je malá pozornost v ceně couvertu,“ vtipkuje dlouholetý expert na přípravu pokrmů všeho druhu.

Kdo neviděl, neuvěří

Ještě před hlavním jídlem ochutnává testovací tým polévku za padesát korun. Kuřecí consomeé s telecím štrúdlem. Laik se diví, odborník žasne. Ve velkém talíři je řídký kuřecí vývar a uprostřed leží kousek jemně namletého telecího masa, jež kuchař obalil do slaného těstíčka. Na první pohled to vypadá, jako by sklerotická babička zalila závin polévkou. Chuť je ovšem báječná.

„Jsem překvapený, jak na sebe jídlo navazuje,“ říká Ježek ve chvíli, kdy jeden číšník odnese vyjedený talíř polévky a druhý už nese hlavní pokrm. Na dvou vyhřátých talířích leží hotové speciality. Prsíčko z kuřete plněné Mozzarelou a bazalkou, přelité rajčátky, servírované na rýži Pilaff a vepřová panenka s hříbkovou nádivkou, Cous-cous timbálek a omáčka Cabernet – Sauvignon.

Přestože se jídla jmenují podivně, nemusí se host rozhodně ničeho obávat. Hned po prvním soustu se mu totiž zajisté objeví usměv na tváři. „Je těžké popisovat něco, co hezky vypadá a skvěle chutná,“ hodnotí protřelý kuchař jídlo při převalování soust v ústech.

Piha na kráse? Brambory

Přesto má jednu výhradu, kterou si nenechává pro sebe. „Brambory jsou vodové a takové jalové. Kousek od Pekařské je Zelný trh, kde zelináři už nabízejí nové brambory. Místo pěkných žlutých erteplí musí jíst host jakousi stařešinu,“ mračí se hlavní člen testovacího týmu. Kdyby měl testovací tým vystavit restauraci Brabander vysvědčení, určitě by na něm byly samé jedničky s hvězdičkou. Snad s jedinou poznámkou. K dobrému jídlu patří i dobrá příloha. Zvlášť když je na trhu všech rozmanitých ingrediencí, zeleniny, masa a jiných potravin v letních měsících přehršel.

Autor: Pavel Mokrý

24.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

"Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" vyzývá facebooková stránka divadla Reduta. A přidává foto (viz snímek).

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies