Taková je restaurace Carcass, která sídlí v Táborské ulici v brněnských Židenicích. Byť je lokál v lecčems neobyčejný, tamní kuchař to u sporáku umí. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost.

Interiér restaurace je jakási kombinace mexických tradic se staročeskou chalupou. Zámoří připomíná květinová výzdoba, chaloupku venkova dob minulých zase harampádí zdobící stříšku nad výčepem. Kromě malého trakaře a dřevěných kol si host může všimnout i čehosi zajímavého. Bůhví k čemu sloužilo například zařízení, které z dálky vypadá jako dřevěný sud a zblízka má tvary velkého mlýnku. Přemýšlet nad vynálezem může host jak v přízemí restaurace, tak v prvním patře. Anebo na zahrádce, která je nezvykle nad lokálem.

Obsluha podniku si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Je milá, pozorná a o zákazníka se stará jako o vzácný klenot. Jen pár vteřin poté, co testovací tým usedl, přináší jídelní lístek a vyzvídá, co bude host pít.

Veselý jídelníček

Jídelní lístek je veselý. Majitelé lokálu mají zřejmě smysl pro humor. Legrační názvy doplňuje přesné složení pokrmu, takže host ví, co bude jíst. Ceny jsou v restauraci lidové a většina jídel stojí okolo stokoruny. Zákazník se může i rozšoupnout, protože v nabídce nechybějí speciality za více než tři sta korun. Porce však má skoro půl kilogramu masa v syrovém stavu.

Do lokálu chodí hosté i přes poledne. Vybrat si mohou z denního menu, které obsahuje polévku a čtyři jídla v různé cenové hladině. Testovací tým si objednává fazolovou polévku a hlavní jídlo. Polévka je na stole za pár okamžiků. Je hustá a luštěniny je v ní opravdu hodně. Jakmile tým dojí, přináší servírka specialitku studené kuchyně, která má zkrátit čekání na hlavní jídlo. Je to pomazánka z lučiny, kterou si zákazník může namazat na kousky rohlíku nebo do ní zabořit tyčinku z listového těsta.

Příprava jídla trvala kuchaři skoro pětatřicet minut. Výsledek však stál za to. Talíře jsou plné a porce lahodí i oku. Mistr kuchyně si totiž vyhrál s výzdobou. Pestrobarevná porce tak vyvolává chuť k jídlu. Naopak k pití probouzí chuťové pohárky po prvním soustu kuřete v ohni za bezmála devadesát korun. Omáčka, kterou je vykostěný stehenní řízek politý, je velmi ostrá, ale chutná. Na tenké kousky je v ní nakrájená čabajka, která také pálí sama o sobě. Maso je šťavnaté a dá se snadno krájet.

Nápaditý kuchař

Druhým jídlem byly vepřové mandlové medailonky. Testovací tým byl od samého začátku velmi zvědavý, copak to asi bude za pochoutku. Nutno k tomu podotknout, že kuchař z brněnské restaurace Carcass je určitě velmi nápaditý. Na vepřovou panenku totiž nakrájel najemno mandle a pak to celé obalil v jemném těstíčku.

Ani vepřové masíčko nebylo na pánvi moc dlouho a výsledek byl hodně překvapivý. Maso se skoro rozplývalo na jazyku a návštěvníkův požitek z jídla dokreslily i křupající mandličky.