VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Psa baskervilského dělá kuchař z prasete

BRNO - V restauraci Sherlock Holmes Pub vaří s chutí, ale obsluha má k anglickým gentlemanům daleko. Rifle se k ní nehodí

1.7.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace Sherlock Holmes se snaží navodit atmosféru staré AnglieFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Každý správný holmesolog ví, že pán s lulkou a natvrdlým přítelem je nejznámější literární postavou z dílny spisovatele sira Arthura Conana Doyla.

Pokud by po soukromém detektivovi pátrali zmínění hltači tajemsných příběhů i v Brně, možná by ho našli v restauraci Sherlock Holmes Pub sídlící na Jakubském náměstí. Museli by však mít štěstí. Objevuje se tam prý jen zřídka. Detektiv Holmes bydlel v londýnské Baker Street. Pekařská ulice je i ve městě pod Špilberkem. To asi nebude jen tak ledasjaká náhoda.

Jestliže by tedy čistě teoreticky soukromé očko přebývalo právě tam, do lokálu v centru Brna by to mělo kousek. Holmes by si určitě pochutnal na jídle, které má názvy jeho zašmodrchaných případů. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Okamžitě poté, co host vstoupí do prostorné restaurace, jakoby nasál atmosféru londýnských ulic. Místa, kde neustále něco klokotá a po setmění v nich řádí lapkové, kriminálníci a možná i slavný Jack Rozparovač. Lokál má dvě patra, přičemž do druhého podlaží musí návštěvník vystoupat po mírně zatočených dřevěných schodech. Má to ale výhodu. Shůry je výhled.

Zákazník se špetkou fantazie si může představit, že sedí v jakémsi zapadlém podniku, kterému v zemi za Lamanšským průlivem říkají Pub.

Číšník v texaskách

Testovacího týmu si krátce po usazení všímá i personál. Přitočí se s jídelním lístkem v ruce a zajímá se o jeho přání. Jeho ochotu kazí nevhodné oblečení. „Do tak pěkné a útulné restaurace se riflové kalhoty rozhodně nehodí. Ještě ke všemu je má mladý muž krátké, takže to vypadá, jakoby vyskočil z tramvaje a šel rovnou obsluhovat,“ mračí se Ježek nad garderobou číšníka.

Jeho kritika je na místě. „Každý podnik má své kouzlo a pokud jde o stylovou restauraci, měl by personál dodržovat i základní pravidla v oblečení. K těm patří mimo jiné tmavé kalhoty,“ kritizuje bývalý kuchař z brněnského Grandhotelu. Jídelní lístek je pestrý, ale trochu připomíná sešit. Zelený a potrhaný. Nicméně splní hladovému zákazníkovi i ta nejtajnější přání.

Přestože názvy jídel zní trochu pouťově, kdo by neměl chuť na porci psa baskervilského, špetku něčeho od doktora Watsona nebo jiný pokrm zahalený tajemstvím stejně jako případy slavného detektiva. Po prostudování jídelníčku začíná testovací tým polévkou pravého gentlemana. Silný drůbeží vývar je na stole dřív, než by host zjistil, že vrahem je zahradník.

„Bambusové výhonky, které v polévce plavou, jsou sice poněkud tvrdé, ale jinak je polévka výtečná. Je v ní hodně masa, nudlí a další čerstvé zeleniny,“ hodnotí Ježek horkou polévku.

Jídlo není detektivka

Kuřecí vývar se rozlil do žaludků testovacího týmu a za pár minut přináší obsluha i hlavní jídlo. „Jsem zvědavý na jehněčí kýtu, kterou jsem si objednal. Zajímá mě, jestli nebude tuhá,“ přemítá expert na vaření předtím, než zabodne vidličku a nůž do vonícího masa. Hned po prvním soustu se mu rozzáří oči. „Porce je nadmíru poctivá. Dvě stě gramů je opravdu dvě stě gramů. Jehněčí maso je navíc čerstvé, což je poznat po prvním skousnutí,“ libuje si nad porcí s názvem Hostina Rytířů kulatého stolu.

Flák jehněčího kuchař ještě před osmahnutím na pánvi smočil ve speciální marinádě s medem, takže gurmánské jazýčky mohou být nadmíru spokojené. Druhý pokrm, který se rozhodl testovací tým okusit, má také prapodivné jméno. Záhada čtvrti Červených luceren zní sice poeticky, ale těžko se dá představit výsledný produkt.

V malé terince leží na kostičky nakrájené brambory spolu s kousky vepřové panenky. Vše je přelité jakousi červenou omáčkou, v níž je hodně cibule. Kurtizány, které by si zmíněné jídlo daly, by se zřejmě nemusely obávat nebezpečného londýnského vraha Jacka Rozparovače. Mordýře, který prostitutkám řezal hlavy a rozpáral břicho, z něhož následně vyhřezly všechny vnitřnosti.

Z tolika cibule, která v misce byla, by se lehké děvy za prvé nacpaly k prasknutí, za druhé by byly tak nafouklé, že by je přešlo postávání s blyštící se kabelkou kdesi na refýži, a konečně za třetí by jejich dech omráčil i otrlého vrahouna. Silná káva, která je jakousi závěrečnou tečkou testování, nemá chybu. „Žádná černá voda, ale poctivá káva,“ žertuje Ježek při popíjení lahodného zrnkového moku.

Zapomnětlivý mladý číšník však testovacímu týmu naúčtoval dva kapucíny, přestože přinesl jen jednoho. Možná spoléhal na to, že osm korun se v konečném součtu útraty ztratí. Neztratilo. Podtrženo sečteno: chce-li návštěvník restaurace Sherlock Holmes Pub nasávat atmosféru románů sira Doyla, není lepšího podniku k tomu určenému než otestovaný restaurant. Má sice drobné vady na kráse, ale ty jistě vynahradí výborné a s láskou připravované jídlo.

Autor: Pavel Mokrý

1.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hromadná nehoda kamionů na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov. Měla tragické následky.
AKTUALIZOVÁNO
21

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Vizualizace plánovaného nového hokejového stadionu za Lužánkami.
1

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Zůstane v Kometě? Zvážím to, říká nadšený reprezentant Krejčík

Brno /ANKETA/ – Po roční pauze opět nejspíš zažije atmosféru hokejového mistrovství světa. Obránce Jakub Krejčík si o účast na květnovém šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Paříži výrazně řekl výkony v Kometě, se kterou slavil extraligový titul a na pozvánku kouče Josefa Jandače do přípravy reprezentace kývl. „Neváhal jsem, to se neodmítá," usmívá se pětadvacetiletý bek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies