VYBERTE SI REGION

V chladném sklepě jídlo zahřeje

BRNO – Do sklepa, který je součástí domu, chodí lidé většinou pro brambory, víno nebo uhlí. Pokud chce člověk něco popít a něčeho se najíst, může jít do sklepa vinného. Restaurace Sklep v brněnské ulici Úvoz je sice také v podzemí, ale tmu a chlad v ní kompenzuje velmi ochotná obsluha a také skvělé jídlo. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost.

1.4.2007
SDÍLEJ:

Test restaurace Sklep BrnoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Restaurace nemá na zdi domu, v němž sídlí, žádná okázalá světla ani výrazné reklamy. Pokud jde člověk rychleji, ani si jí nemusí všimnout.
Na lokál totiž upozorňuje jen malý vývěsní štít a dřevěná cedule informující o denní nabídce pokrmů. Dovnitř musí host po schodech, které nejsou prudké, ale může si být jistý, že dole nebude jediné okno.
Přestože některé sklepní prostory mají menší okénka těsně v úrovni chodníku, brněnská restaurace Sklep nemá ani ta.
V době testování restaurantu ukazoval venkovní teploměr příjemných šestnáct stupňů Celsia.
Uvnitř Sklepa bylo o poznání chladněji. Snad i kvůli klimatizaci, kterou ocení nekuřáci. Přestože je v lokále místo, kde si kuřák zapálit v žádném případě nemůže, milovníky cigaret kouř ne〜udusí. Odvětrání lokálu je totiž skutečně perfektní. Stejně tak dobré je rovněž řešení interiéru, který je prostorný.
Málo místa je jen na toaletách, které jsou tak uzoučké, že mohou dělat značný problém lidem korpulentnějších postav.

Prkno místo talířů

Ale zpátky k jídlu, kvůli kterému je test testem. Obsah jídelního listu je pestrý a kuchař si v něm pustil fantazii na „špacír“. Originální jsou hlavně názvy jídel, které v současné době kopíruje nejedna restaurace. Testovací tým vybírá kuřecí pyramidu s bramboráčky a vepřovou pannu na železe. Jelikož jsou členům týmu názvy záhadou, ptají se obsluhy, jak jídlo může vypadat na talíři. Servírka zřejmě nebyla v restauraci na první „šichtě“, a tak dopodrobna přiblížila, na co se může zákazník těšit.
Víc než půl hodiny se kuchař lopotil nad objednanými pokrmy, ale výsledek stál za to. Obě jídla jsou servírována na dřevěném prkénku o rozměrech většího poznámkového bloku. Každý kousek na něm je ale bezezbytku využitý. Uprostřed kouřící jídlo, okolo nakrájená zelenina.

Půlkilová pyramida

Na kuřecí pyramidu byl testovací tým obzvlášť zvědavý. Už kvůli tomu, že podle jídelního lístku má mít porce bezmála půl kilogramu. Základ pyramidy tvořil bramborák, na něm byly kuřecí kousky, pak menší bramboráček, na tom zase kousky masa, a vše kuchař přelil hutnou sýrovou omáčkou. V bramboráku bylo všech ingrediencí tak akorát. Chuť tradiční pochoutky proto nekazila plná hrst majoránky ani moc soli. Kousky masa z kuřecích prsou připravil kuchař na grilu, což zvýraznilo chuť.
Panna na železe se skládala z jemně grilovaných vepřových panenek napíchnutých na nerezové jehle. Ledaskdo by řekl, že je to jen obyčejný špíz nebo ražniči, ale to by se hodně zmýlil. Na jehle se totiž nacházelo jen libové a čerstvé maso, které nebylo nad grilem dlouho. Nechalo si tak v sobě šťávu a mlsné jazýčky členů testovacího týmu si na vybrané pochoutce mohly jen smlsnout

Autor: Pavel Mokrý

1.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Výstava Betlémů láká na tři sta let staré modely. A možná i na historický objev

Předklášteří – Století staré modely Betlému nebo možný historický objev lze spatřit na týdenní výstavě v Předkláštěrí. Kromě nich si návštěvníci mohou spatřit kresby andělů žáků místní základní školy.

Zbrojovce začala zimní pauza. Dobrý start jara nám dodá kyslík, myslí si Hyčka

Brno – Poslední trénink, po němž začalo hráčům třítýdenní volno. Fotbalisté brněnské Zbrojovky v pátek měli poslední sraz, na kterém společně ukončili volnější týdenní přípravu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies