VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V chladném sklepě jídlo zahřeje

BRNO – Do sklepa, který je součástí domu, chodí lidé většinou pro brambory, víno nebo uhlí. Pokud chce člověk něco popít a něčeho se najíst, může jít do sklepa vinného. Restaurace Sklep v brněnské ulici Úvoz je sice také v podzemí, ale tmu a chlad v ní kompenzuje velmi ochotná obsluha a také skvělé jídlo. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost.

1.4.2007
SDÍLEJ:

Test restaurace Sklep BrnoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Restaurace nemá na zdi domu, v němž sídlí, žádná okázalá světla ani výrazné reklamy. Pokud jde člověk rychleji, ani si jí nemusí všimnout.
Na lokál totiž upozorňuje jen malý vývěsní štít a dřevěná cedule informující o denní nabídce pokrmů. Dovnitř musí host po schodech, které nejsou prudké, ale může si být jistý, že dole nebude jediné okno.
Přestože některé sklepní prostory mají menší okénka těsně v úrovni chodníku, brněnská restaurace Sklep nemá ani ta.
V době testování restaurantu ukazoval venkovní teploměr příjemných šestnáct stupňů Celsia.
Uvnitř Sklepa bylo o poznání chladněji. Snad i kvůli klimatizaci, kterou ocení nekuřáci. Přestože je v lokále místo, kde si kuřák zapálit v žádném případě nemůže, milovníky cigaret kouř ne〜udusí. Odvětrání lokálu je totiž skutečně perfektní. Stejně tak dobré je rovněž řešení interiéru, který je prostorný.
Málo místa je jen na toaletách, které jsou tak uzoučké, že mohou dělat značný problém lidem korpulentnějších postav.

Prkno místo talířů

Ale zpátky k jídlu, kvůli kterému je test testem. Obsah jídelního listu je pestrý a kuchař si v něm pustil fantazii na „špacír“. Originální jsou hlavně názvy jídel, které v současné době kopíruje nejedna restaurace. Testovací tým vybírá kuřecí pyramidu s bramboráčky a vepřovou pannu na železe. Jelikož jsou členům týmu názvy záhadou, ptají se obsluhy, jak jídlo může vypadat na talíři. Servírka zřejmě nebyla v restauraci na první „šichtě“, a tak dopodrobna přiblížila, na co se může zákazník těšit.
Víc než půl hodiny se kuchař lopotil nad objednanými pokrmy, ale výsledek stál za to. Obě jídla jsou servírována na dřevěném prkénku o rozměrech většího poznámkového bloku. Každý kousek na něm je ale bezezbytku využitý. Uprostřed kouřící jídlo, okolo nakrájená zelenina.

Půlkilová pyramida

Na kuřecí pyramidu byl testovací tým obzvlášť zvědavý. Už kvůli tomu, že podle jídelního lístku má mít porce bezmála půl kilogramu. Základ pyramidy tvořil bramborák, na něm byly kuřecí kousky, pak menší bramboráček, na tom zase kousky masa, a vše kuchař přelil hutnou sýrovou omáčkou. V bramboráku bylo všech ingrediencí tak akorát. Chuť tradiční pochoutky proto nekazila plná hrst majoránky ani moc soli. Kousky masa z kuřecích prsou připravil kuchař na grilu, což zvýraznilo chuť.
Panna na železe se skládala z jemně grilovaných vepřových panenek napíchnutých na nerezové jehle. Ledaskdo by řekl, že je to jen obyčejný špíz nebo ražniči, ale to by se hodně zmýlil. Na jehle se totiž nacházelo jen libové a čerstvé maso, které nebylo nad grilem dlouho. Nechalo si tak v sobě šťávu a mlsné jazýčky členů testovacího týmu si na vybrané pochoutce mohly jen smlsnout

Autor: Pavel Mokrý

1.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mladé hrdinky ocenili. Spolužačky Izabela Jefimova (světlé vlasy) a Sára Bukovská z brněnské základní školy v Mutěnické ulici zachránily letos v lednu z řeky Svitavy dvouleté dítě.
11

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

V brněnské zoo přibudou i další nové expozice, například v části Himaláj se návštěvníci projdou po horském treku.
1 6

Novinky v zoo: návštěvníkům představí Afriku se lvy i drsné Himaláje

Kometa startuje semifinále proti pevné obraně a nejlepšímu oslabení v play-off

Brno /INFOGRAFIKA/ – Zatím v jejich soubojích platilo přísloví: Můj dům, můj hrad. Hokejisté brněnské Komety od roku 2013, kdy Hradec Králové vstoupil do extraligy, svého soupeře v boji o finále doma ve všech osmi duelech porazili za tři body. Nejdřív se však musí vypořádat s prvními dvěma zkouškami semifinále play-off v hradecké Fortuna Areně.

AKTUALIZOVÁNO

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Brno – Místo v březnu nakonec až v květnu. Studie, která měla doporučit jednu z variant modernizace brněnského hlavního nádraží, má podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zpoždění dva měsíce. Kvůli tomu se odsune i rozhodnutí Centrální komise ministerstva dopravy o konečném řešení polohy nádraží.

Konflikty na plážích přehrady chtěli vyřešit zákazem vstupu psů. Brno to odmítlo

Brno – Léto u vody mohou strávit i svými čtyřnohými nejlepšími přáteli lidé u Brněnské přehrady. Rada města v úterý totiž nepřijala návrh městské části Kníničky, aby zakázala pohyb psů v okolí Sokolského koupaliště.

Amfiteátr, základy Německého domu. Výstava ukáže další návrhy Moravského náměstí

Brno – Amfiteátr pod otevřeným nebem, sochy na vodní hladině nebo relaxační louka uprostřed prostranství – to vše navrhli architekti v soutěži o vzhled parku na Moravském náměstí v Brně. Všech dvacet projektů si mohou zájemci od středy prohlédnout v brněnském Urban centru v Mečové ulici. Kromě nich ukáže expozice také historii náměstí s archivními snímky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies