Vlak Hurvínek vyjede z Brna krátce po deváté hodině ráno. Zamíří do Zastávky a následně do Oslavan na Brněnsku. Cestující navštíví muzeum průmyslových železnic, expozici hornické obce Zastávka a Muzeum hornictví a energetiky na oslavanském zámku. Součást programu bude i návštěva Ráje permoníků v bývalém dole Kukla v Oslavanech.

Milovníky vlakové dopravy bude kromě Hurvínka lákat i parní lokomotiva. Ta v sobotu vyjede od deseti hodin dopoledne každou hodinu ze Zbýšova do Babic u Rosic a zpět.

O den později se vydají malí Brňané se svými rodiči do brněnské zoo na otevření lanového centra Lanáček. „Mohou se těšit na různé soutěže, malování na obličej a hry s maskotem Patrikem," sdělila mluvčí Zoo Brno Lucie Kapounová.

Historie na lidi z Brněnska nečeká o víkendu jen v podobě vlaků. Ode dneška do neděle se totiž ve Slavkově u Brna na Vyškovsku konají u příležitosti dvě stě třiačtyřicátého výročí narození Napoleona Bonaparta tradiční Napoleonské dny.

Víkend přinese teploty jen lehce přes dvacet stupňů Celsia

Polojasná obloha a teploty jen lehce přes dvacítku se v Brně udrží až do začátku příštího týdne. „Po přední straně tlakové výše nad Britskými ostrovy k nám proudí chladnější vzduch od severozápadu," uvedla Jitka Kučerová z brněnské pobočky českého hydrometeorolo­gického ústavu. Teploty v pátek vystoupají na dvacet až čtyřiadvacet stupňů.

V sobotu meteorologové čekají teploty ještě o dva stupně nižší. "Zpočátku bude většinou zataženo a občas déšť, místy přechodně i trvalejší, zejména ve východní polovině kraje. Během dne postupně bude od západu oblačno, místy přeháňky, ojediněle slabá bouřka," doplnila Kučerová. V neděli srážek ubude a teploty se vrátí ke čtyřiadvacítce.