Doslova lesy billboardů lemují na jižní Moravě a Vysočině dálnice a silnice. A to i přesto, že jejich útoky na pozornost řidičů vadí jak policistům, tak dopravním odborníkům. Problém, na který zadělali poslanci už na začátku devadesátých let, částečně napravili až letos. Schválili zákon, podle nějž je možné rušit billboardy podél silnic mimo obydlenou zástavbu. I ten má ale řadu kritiků.

Rušení umožňuje novela zákona o pozemních komunikacích, která vstoupila v platnost na začátku školního roku. „V ochranném pásmu dálnice a silnice I. třídy lze podle novely povolit billboardy pouze tehdy, když slouží k označení provozovny, která leží nanejvýš dvě stě metrů od reklamy. Přitom musí být v ochranném pásmu silnice či dálnice. Ostatní billboardy jsou zakázané," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Ještě významnější než zákaz stavby nových billboardů má být i postupné rušení těch stávajících. „Do pěti let musí být odstraněna všechna dříve povolená reklamní zařízení, která nevyhovují novému požadavku," podotkl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Billboardy především u silnic vyšších tříd dlouhodobě kritizují dopravní odborníci. „Jsou překážkou, do které auta mohou narazit. Hlavně ale odpoutávají pozornost řidiče. A často také brání výhledu," upozornil ředitel Divize bezpečnosti a dopravního inženýrství brněnského Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Čtěte více ve čtvrtečním vydání Deníků Rovnost