S terapií tmou se setkal poprvé před deseti lety. V absolutní tmě pak strávil celý týden. „Od té doby sním o tom, že tam půjdu ještě jednou, ale minimálně na čtrnáct dní. Teď ale nebudu muset nikam jezdit," plánuje Pokorný.

Temná maringotka

K relaxaci mu bude sloužit bývalá maringotka, kterou přestaví na komfortní bydlení s ložnicí a sociálním zařízením. „Bude kompletně zvukově izolovaná a dobře zateplená," popsal svou vizi Pokorný. Přestavba maringotky bude stát nejméně padesát tisíc korun.

Zážitek z terapie je podle něj velmi intenzivní. To, co ve tmě člověk zažívá, rozdělil do tří fází. „Prvních pár dní jenom pospáváte a relaxujete. Pak přichází těžší část, kdy začnete přemýšlet o tématech, která běžně ignorujeme. Člověk řeší například různé vztahové problémy nebo životní výzvy. Naše mysl je zvyklá pořád o něčem přemýšlet. To může být trochu únavné. Každopádně když vydržíte, tak se to zlepší a člověk se dostane opět do klidu. Zkušenosti lidí, kteří tam byli déle, jsou mnohdy až fantazijní," vysvětlil. Že by mohl mít pobyt ve tmě nějaké negativní důsledky, si nemyslí. Psychicky i fyzicky si tam podle něj člověk odpočine.

Maringotka by se měla proměnit v kompletně vybavený jednopokojový byt. Chybět v ní bude jen kuchyně. Jídlo totiž klienti dostanou už připravené. Vybrat si mohou i speciální dietu.

Pobyt ve tmě však není pro každého. Před začátkem je proto nutné projít vstupním pohovorem. „Je dobré vědět, proč se k tomu člověk odhodlal. Pokud uznám, že pro něj terapie není vhodná, budu ho muset odmítnout," zdůraznil Pokorný.

Aby byl relaxační účinek dokonalý, bývá pobyt doplněný speciální stravou. „Není to samozřejmě nutností, ale je to přínosnější. Je lepší podávat lehčí jídla, někdo dokonce držet půst nebo různé diety," sdělil Pokorný.

Život bez slunce

Brněnský psycholog Jiří Brančík je k terapii skeptický. „Přímou zkušenost s tím nemám, proto to nechci příliš hodnotit. Ale každá terapie by měla mít za sebou několikaletou zkušenost," řekl Brančík.

Podle něj je sluneční světlo pro lidský organismus důležité. „Jsme tak naprogramovaní. Tma sice symbolizuje odpočinek, na druhé straně má však v sobě určité napětí," vysvětlil psycholog.

Maringotka by se měla proměnit v kompletně vybavený jednopokojový byt. Chybět v ní bude jen kuchyně. Jídlo totiž klienti dostanou už připravené. Vybrat si mohou i speciální dietu.

Přechod z absolutní tmy do denního světla je pak náročný pro oči. Kratší doba ve tmě by však podle oční lékařky Jany Skoupá očím uškodit neměla. „Pokud však člověk ve tmě stráví více než týden, může mu pak dlouho trvat, než se adaptuje na ostré denní světlo," podotkla lékařka.

V České republice je podobných míst, kde mohou lidé relaxovat ve tmě, asi deset. Na jihu Moravy poskytují terapii tmou třeba v Lysicích na Blanensku.