Největší změny v dopravě způsobí roční uzavření ulic Minská a Horova v Žabovřeskách. Výluky dopadnou nejen na místní, ale i na cestující do Bystrce, Žebětína či Kníniček.

Například přijdou o tramvaj číslo 3, kterou nahradí prodloužená 11. „Už jsem si na internetu vyhledávala cestu do práce. Na Českou se podle jízdních řádů dostanu z Ečerovy zhruba o pět minut později. Snad alespoň nebudou další zpoždění," doufá Petra Soukupová z Bystrce. Kompletní plán výluk kvůli opravě ulic najdou lidé na webu Brněnského deníku Rovnost ZDE.

Další omezení čeká až do konce srpna na lidi cestující na jih Brna. Dopravní podnik totiž chystá opravu trati mezi zastávkami Celní a Ústřední hřbitov za šedesát milionů korun. „Linka číslo 2 tak pojede jen na Celní a pak odklonem do smyčky Švermova. Linka číslo 5 jen na Mendlovo náměstí," nastínila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Tramvaj mají nahradit autobusy x2. Pomoci má i prodloužení trasy autobusů linek 69 a 501.

Lidé z výluky nadšení nejsou. „V poslední době jezdíváme nakoupit do obchodního centra ve Vídeňské ulici. Bojím se, že cesta zpět s nákupem nebude příjemná. Autobusy jsou přece jen menší než tramvaje. Snad v nich bude méně lidí díky tomu, že jsou prázdniny," doufá Václav Kratochvíl.

Podle starosty Modřic Josefa Šišky není potřeba se výluky bát. „Na stejné trati je už poněkolikáté. Vždy jede dost náhradních autobusů. Ještě jsme při výlukách tramvají neměli při cestování do Brna problémy," zdůraznil Šiška.

Do konce srpna potrvá také uzavírka Merhautovy ulice, kde teplárny chtějí opravovat horkovod. „Tramvaj číslo 5 odkloníme od Jugoslávské do smyčky Černá Pole. Nepojede tak do Štefánikovy čtvrti," nastínila Hailichová. Náhradu má zajistit autobusová linka x5.

Od pondělí může Brňany mást také přechod na prázdninové jízdní řády. Spojů pojede méně a v jiných časech.

Například tramvaj linky 8 pojede ve špičce ne dvanáctkrát, ale desetkrát za hodinu. „Pro každou linku je změna jiná. Lidé najdou jízdní řády na naších internetových stránkách," poradila mluvčí Hailichová.

Prázdniny znamenají pro cestující hromadnou dopravou i dobré zprávy. O víkendu město po roce oprav zprovozní ulici Milady Horákové a vrátí se tam tramvaje.

Lidé z jihovýchodu města zase dostanou zpět autobus linky 63. Pojede méně často než dosavadní regionální autobus 509. Ale lidé se dostanou z Chrlic až do Úzké ulice. „Jsem rád. Nemusím při cestě na nádraží přesedat v Komárově na další autobus," řekl Lukáš Maralík z Tuřan.

Rád je i ředitel Centra sociálních služeb pro lidi se zrakovým postižením v Chrlicích Miloš Paleček. „Když naši klienti jeli do centra, museli přestupovat a bylo to pro ně velmi nepohodlné. Někteří tak přestali jezdit úplně. Společně autobus v neděli v pět odpoledne přivítáme," podotkl Paleček.

Návrat linky se podařilo prosadit na magistrátu chrlické radnici. „Regionální autobus nebyl bezbariérový, byl problém s přepravou kol. A jízdenky vždy kontroloval řidič, což je třeba pro matky s kočáry nepohodlné," upozornil starosta Lukáš Fila.

Těšit na prázdniny se mohou také fanoušci historie dopravy. „Na lince H4 pojede o víkendu historická tramvaj na trase z Komenského náměstí přes náměstí Svobody a hlavní nádraží na Mendlovo náměstí. Naváže na ni historický trolejbus H24 z Mendlova náměstí na vozovnu Komín," řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hailichová.