Trávníková ovládá základy všech žonglérských praktik a učí zájemce třeba na Mezinárodní žonglérské a divadelní dílně Aleje, kterou spolupořádá. „Nejraději pracuji s míčky a s kužely," říká lektorka a umělkyně. Ve vzduchu dokáže naráz udržet pět míčků nebo kuželů. „Nejde mi kvantitu, o to dostat do vzduchu, co nejvíc kuželů. Teď aktuálně se zaměřuji na propojení žonglování s akrobacií," popisuje Trávníková. V praxi to vypadá třeba tak, že její kolega leží na zádech, má natažené ruce a nich drží ležící Trávníkovou, která dělá triky s míčky.

O žonglování napsala i doktorskou práci. Zkoumala vliv aktivity na hyperaktivní děti. „Ve světě je běžné, že se vědecky zkoumají přínosy žonglérství," uvedla Trávníková. Žonglovat učí i malé děti, důchodce nebo postižené. „I když v rukou nemají sílu na pořádný úchop, mohou pohazovat například šátky," vysvětluje lektorka

Umí házet i s hořícími kužely. „Ale může to být nebezpečné, proto by se toho měli pouštět jen lidé, kteří znají bezpečnostní pravidla," varuje. Ochranné rukavice nenosí, protože by se v nich předměty špatně chytaly. „Když jsem trénovala, několikrát jsem chytila za špatný konec kuželu," popisuje.

Lidé, kteří chtějí vidět žongléry v akci, mají šanci už tuto neděli. Den žonglování začíná ve dvě hodiny odpoledne u lužáneckého pracoviště Legato ve Stamicově ulici. Ještě větší dávka žonglérství čeká na Brňany v zimě. „Letos v lednu jsem organizovala první ročník mezinárodního žonglérského setkání v Brně. Spolu se svými studenty už plánuji další," dodala Trávníková.