Jedním ze zakladatelů klubu je Zdeněk Hrubý. „Na začátku jsme byli kluci, kteří neměli o novém trendu růstu plnovousů ve světě ani potuchy. Jenom nás zajímalo, jak budeme vypadat zarostlí," vzpomíná Hrubý. Proto se dohodli, že prvnímu, kdo si vousy oholí, zbývající potupně vyholí hlavu.

Zatím ale mají vousy všichni. „O nákupu žiletek ještě neuvažujeme," říká s úsměvem Hrubý. Obratem ale dodává, že všechno jednou končí. Proto nevylučuje, že si plnovousy jednou oholí všichni.

Jejich okolí z plnovousů nadšené nebylo. „Čtyři pětiny členů našich rodin a přátel se vyjadřovalo k vousům negativně. Ale nenechali jsme se zviklat," vysvětluje muž.

To, jak se před okolím neustále obhajovali, vousáče v jejich snažení ještě víc utvrdilo. „Podporu jsme měli malou, ale plnovousy pro nás byly skvělý způsob, jak vybočit z davu," poznamenává Hrubý.

Na svou podporu založila trojice kamarádů klub pro vousáče. „Chtěli jsme okolí ukázat, že nejsme jediní vousatí chlapi na světě," říká vousáč.

Založili si stránky na Facebooku a tam šíří svůj styl. „Chceme ostatní muže inspirovat a šířit mezi ně naši ideologii," říká Hrubý a hladí si vousy.

Pro vousáče pořádá s přáteli taky srazy. První měli před půl rokem. „Byla to komorní akce, sešlo se nás kolem padesáti," vzpomíná. Další sraz vousáčů naplánovali na sobotní večer v brněnském Café Práh.

Akcí bude provázet moderátor. „Pokud projeví někdo z vousáčů zájem, může mu náš lazebník na místě upravit vlasy nebo plnovous," upozorňuje Hrubý.

I když Český klub vousáčů sdružuje hlavně členy s vousy, nebrání se ani zájmu mužů bez nich. „To, že nemají vousy, z nich nedělá horší lidi. Nemám ale rád ty, kteří nás odsoudí za to, jak vypadáme, aniž by o nás něco věděli," dodává muž.

JAN ČAMBORA