Testování podstoupilo 148 účastníků, z toho devět musí neprodleně navštívit lékaře. Organizátoři tak velký zájem neočekávali. „Příjemně nás překvapilo, jak velký zájem o měření byl. Každý měl zároveň možnost konzultovat naměřené hodnoty se zdravotní sestrou a nutričním konzultantem," shrnula jedna z organizátorek Eva Kadlecová.

Speciálně proškolený tým zjišťoval zájemcům množství tuku v těle, výši krevního tlaku, analyzoval složení těla a měřil hladinu cholesterolu. Právě vysoký cholesterol je jednou z nejčastějších příčin infarktu nebo mrtvice. Srdečně cévní onemocnění stojí v Česku za zhruba polovinou úmrtí.

Lidé však většinou přicházejí k lékaři až když mají problém, přitom na preventivní prohlídku má každý nárok jednou za dva roky. A díky včasnému podchycení potíží mnohdy stačí jen upravit jídelníček. „Zvýšená hladina cholesterolu je způsobená vrozenými vlohami a vysokým příjmem cholesterolu. Ten je v uzeninách a tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích, másle, sladkém pečivu, dortech nebo sušenkách," upozornila lékařka Martina Vaclová.