Na zahájení návštěvníky neodradilo ani mrholení. Největší nával byl u stánků s občerstvením. „Nejoblíbenější je Turbomošt. Ženy si často také dávají Mandloň, protože je sladší," říká prodejkyně Nela Graclíková. Pro mošt říznutý jablkovicí si přichází i Kristýna Valíková. „Už si jdu pro druhý, moc mi chutná," popisuje dívka. Nápoj zkouší letos poprvé, doporučil jí ho kolega v práci. „Na trzích se mi líbí, ale zdá se mi, že otevřeli dost brzo," poznamenává Valíková.

Levné asijské zboží návštěvníci na stáncích nenajdou. Místo toho si vybírají z tradičních výrobků. Důchodkyně Olga Korčáková si koupila slaměný věnec. „Donesu ho na hřbitov," plánuje žena. Ceny se jí zdají přiměřené a výzdoba ve stylu Josefa Lady hezká. „Je to tady pěkně sváteční. Hlavně, aby tady nebyli žádní opilci," doufá Korčáková.

Kromě stánků s horkými nápoji je plno i u prodejce forem na pečení. Některé z nich jsou vyrábí ručně. „Ty složitější zaberou půl hodiny," popisuje Václav Šimánek. Ten pomůcky na pečení vyrábí s ženou Lenkou. „Rok od roku je to těžší. Za poslední roky stoupla cena plechu čtyřikrát," stěžuje si výrobce.

Pozornost lidí poutají i kovové hlavolamy. Student Radovan Střizík se právě pokouší rozluštit ten, který se jmenuje Čertův třmen. „Rozložit se mi ho podařilo, ale zpět už se mu nechce," popisuje obtížnost Střizík. Podle prodejce Jakuba Loveckého je velký zájem o nejsložitější hračky. „Lidé mají často velké oči. Já třeba tak náročný hlavolam nesložím," vypráví.

K vánočně vyzdobenému stánku doléhají písně z muzikálů. Na pódiu jsou totiž pro návštěvníky každý den připravená různá vystoupení.

Kromě hudby si lidé užijí i kvalitní jídlo. Lidé nakupují čerstvá vejce i francouzské delikatesy. „Máte koření na šípkovou omáčku?" ptá se zákaznice. Prodejkyně mezi desítkami sáčků s kořením vrtí zamítavě hlavou. Tak si žene bere alespoň to na divočinu.

S teplým počasím je spokojená Inka Čejková, která nabízí dřevěné hračky. „V kožichu je mi dokonce horko," směje se. V jejím stánku se na pružinách houpou hračky. Mezi nimi je třeba Spejbl a Hurvínek. „První den je zatím v prodejích všelijaký. Lidé se spíš koukají, nakoupit přijdou až víc před Vánoci," myslí si Čejková.

Stánky jsou otevřené každý den až do třiadvacátého prosince. „Dbali jsme o to, aby tam nebylo moc stánků s občerstvením. Lidé to vnímají jako výhodu. Na Zelném trhu je tak víc zboží než na náměstí Svobody," uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Na Zelném trhu lidé nakoupí od desíti dopoledne do osm večer. Prodejci mají možnost prodloužit si otevírací dobu do desíti hodin večer.

Velké téma o vánočních trzích, kde najdete tipy nejen na trhy v Jihomoravském kraji a na Vysočině, čtěte v úterním vydání Deníku Rovnost