Realitní trh v Brně v posledních měsících výrazně ožil. Nejžádanější byly dvoupokojové byty, které si pořídila asi polovina kupujících. Nejlépe šly na odbyt ty v okrajových částech města. Podle odborníků má oživení pokračovat i letos, i když číslům z předešlých let se nepřiblíží.

V novostavbách se loni v Brně prodalo 529 bytů. „Vedou ty v okrajových částech města. Nejvíce se jich loni prodalo v Bystrci, Slatině, Komíně a Starém Lískovci. V porovnání objemu investic vede ve městě Brno-střed, kde lidé za nové byty utratili zhruba 188 milionů korun," sdělil výkonný ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Na okraji města podle něj roste mnoho bytových domů i kvůli tomu, že v centru Brna není dost volných pozemků.

Lidé si loni vybírali spíše menší a levnější byty. „Nová výstavba ale odpovídá západoevropskému trendu vývoje životní úrovně, a byty tak pomalu narůstají na celkové ploše," doplnil Veselý.

Zvýšený zájem o brněnské nemovitosti potvrdila i Realitní společnost České spořitelny. „Lidé kupovali nové i starší byty. Oživení na trhu ale není ani v kraji plošné. Existují výrazné rozdíly mezi velkými a malými městy. A v některých oblastech České republiky se ani nedá mluvit o oživení, spíš o stagnaci, nebo dokonce poklesu, " poznamenal šéf společnosti Martin Němeček.

ceny pro brno1+kk (35,7 m2) 1 642 200 Kč
2+kk (54,8 m2) 2 145 600 Kč
3+kk (79,4 m2) 3 283 958 Kč
4+kk (102,1 m2) 4 564 881 Kč
Zdroj: Trikaya

Loni si s přítelem byt koupila například i Miroslava Kouřilová. „Ceny jsou sice pořád vysoké, ale bereme pořízení bytu jako investici. Navíc jsou teď výhodné půjčky. Byt pak můžeme prodat a zaplatit velkou část domu i s pozemkem," plánuje třicetiletá Brňanka.

Podle hypoteční specialistky Sylvy Herichové ze společnosti DataLife by zájemci o koupi neměli čekat na výhodnější podmínky. „Právě teď je nejlepší čas. Banky stále drží hypoteční úroky lehce nad třemi procenty, a navíc chystají na únor tradiční akční nabídky," uvedla.

Shoduje se s ní analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. „V posledních měsících trh rostl. Je to i díky nízkým sazbám hypoték. Mohlo by to přinést i postupné oživení stavebnictví. To ale nebude spásou pro všechny společnosti, protože takový stavební boom jako v letech před krizí rozhodně nenastane," upozornil Kozub.

Podle Němečka bude mít letos na realitní trh vliv mnoho faktorů. „Je to prohlubující se rozdílnost cen v jednotlivých regionech a pokračující stěhování do oblastí, kde se dá snadno najít práce. Svoji roli sehraje také změna daně z přidané hodnoty u pozemků pod novostavbami, síla koruny a především také změny občanského zákoníku," dodal Němeček. Věří, že trhu s nemovitostmi se letos bude dařit a výrazně se oživí.