Už dva týdny je areál fakulty v Botanické ulici za plotem. „Když jsem šel do školy, musel jsem jít jinudy, než jsem zvyklý. Ale nepřekvapilo mě to, protože o rekonstrukci vím," řekl například jeden ze studentů Miroslav Buda.

Bourání vstupní budovy by podle Fojtové mělo začít v polovině července. Na jejím místě vyroste nová pětipatrová budova. „Budou v ní umístěné posluchárny, učebny, laboratoře, kanceláře, knihovna a moderní datové centrum," popsala Fojtová.

Potřebných tři sta padesát milionů na přestavbu získala univerzita z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Přestavba je přitom součástí rozsáhlejšího projektu. Na fakultě totiž vzniká Centrum vzdělávání, výzkumu a inovací v informačních a komunikačních technologiích – CERIT. „Projekt má více částí. První z nich, nazvaná CERIT Scientific Cloud, byla zahájena loni v prosinci. Jedná se o vybavení nového počítačového centra pro zpracování vědeckých dat a s tím související výzkum v oblasti informačních technologií," popsal ředitel Centra Jiří Zlatuška. Na tuto část projektu, tedy vybavení supervýkonnou výpočetní technikou, získala univerzita sto třicet milionů korun.

Další částí projektu je právě kompletní přestavba vstupní budovy. Dělníci ji celou strhnou a na jejím místě vyroste nová. K ní pak bude připojena ještě budova vědeckého parku," vysvětlil Zlatuška. Dodal, že nyní sídlí Centrum v současných budovách fakulty. „Pak se ale přestěhujeme do nových," upozornil. Vzniknout má také podnikatelský inkubátor.

Výuku a výzkum omezí podle Fojtové stavební práce jen částečně. „Snažíme se, aby byl dopad minimální. Proto plánujeme nejnáročnější práce na období letních prázdnin. Studenti se sice setkají s hlukem a prašným prostředím i v době semestru, ale doufáme, že budou tolerantní," sdělila Fojtová. Práce by měly být hotové do roku 2014.

Do výzkumů v novém Centru by se podle Zlatušky měli zapojit i studenti. „Spolupráce s nimi je základní myšlenkou celého projektu. Přinesou nové nápady. Doktorandi také mohou použít výzkumy k psaní svých disertačních prací," popsal Zlatuška.

Do roku 2014

Bourání budovy v areálu Pedagogické fakulty v ulici Poříčí začalo v pondělí. Hromady kamenů se už více než měsíc nachází i na dvoře filozofické fakulty. Na místě stržených budov ale univerzita postaví nové. „V areálu pedagogické fakulty vznikne pětipatrová budova s knihovnou, zázemím pro výuku i práci vědeckých týmů," popsala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Budovu za devadesát milionů korun postaví do roku 2014 firma Gemo Olomouc. „Výuku ale stavba výrazně nezasáhne. Drobné omezení se bude týkat parkování zaměstnanců a volného pohybu studentů v dvorním traktu," řekl tajemník fakulty Petr Štika.

Už v květnu začalo i bourání budovy B v areálu filozofické fakulty. Na jejím místě vyroste nová budova se šesti podlažími, podzemním parkováním, učebnami a depozitářem knih propojeným se stávající fakultní knihovnou. Stejně jako u pedagogické fakulty potrvají stavební práce do roku 2014.