„Velmi nás to těší. Vybrali jsme přes devatenáct milionů korun. Je to největší suma, kterou jsme na jižní Moravě v historii sbírky získali," vypočítává Diana Tuyet-Lan Kosinová, mluvčí Diecézní charity Brno, která sbírku v kraji organizuje.

Za úspěch prý může hlavně počasí. „Letošní leden byl oproti minulým rokům teplejší. Koledníci byli méně nemocní, proto jich mohlo do terénu vyjít víc. Do ulic jižní Moravy a části Vysočiny jsme vypravili o 340 kasiček víc," podotýká Kosinová.

Pořadatelé také letos poprvé připravili průvody se zvířaty. „Sbírku pořádáme čtrnáctým rokem. Pokaždé přemýšlíme, jak ji udělat zajímavější. V Břeclavi s koledníky chodil velbloud, v Brně koňský průvod. Ozvláštnění pomohlo zajistit víc peněz z měst," sděluje mluvčí.

Podle výsledků sbírky jsou štědřejší lidé na venkově. „Svou roli hraje to, že lidé z města potkávají dobrovolníky s kasičkami dennodenně. Na vesnicích lidé vnímají tři krále jako událost. Několikrát jsme dostali stížnost, že v některých obcích koledníci nechodí," říká mluvčí.

Dary podpoří například telefonickou krizovou linku důvěry s návaznými službami blanenské Charity, provoz noclehárny pro lidi bez domova v Brně nebo nákup automobilu pro svozovou službu stacionáře pro lidi s mentálním postižením v Třebíči.

„Třikrálová komise čtyřikrát ročně vyhodnocuje záměry od organizací a charit. Podle nich určujeme, komu peníze ze sbírky rozdělíme. Soustředíme se ale hlavně na pomoc lidem a rodinám, které nezískávají žádné další sociální dávky," říká mluvčí.

Dodává, že organizátoři se ještě několik měsíců budou věnovat ukončení letošní sbírky. „Chceme poděkovat koledníkům. Rozdáme jim volné lístky, které jsme získali od sponzorů. Většinou jde o vstupy do kina a sportovních areálů," upřesňuje mluvčí. Poté bude diecézní charita sbírku vyhodnocovat a v informační kampani zveřejňovat přesné rozdělení vybraných peněz.

„V srpnu začneme s intenzivní přípravou další sbírky. Koledníci se většinou hlásí sami, i přesto ale oslovujeme farnosti, skautské oddíly a základní školy," doplňuje Kosinová.