VYBERTE SI REGION

Tři ocásci změnili povrch zahrádky. Hrozilo prý znečištění cesty i kanalizace

Brno-střed - Brněnský podnik Tři ocásci má problém s letní zahrádkou. Na její povrch použili jiný materiál, než jim povolila radnice. Ta už situaci řeší.

16.7.2016 2
SDÍLEJ:

Brněnský podnik Tři ocásci.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Místo mlatu směs kameniva stmelená cementem. Tak si přizpůsobil brněnský podnik Tři ocásci povolení na úpravu povrchu restaurační zahrádky v Gorkého ulici.

Vzniklou situací se už podle Kateřiny Dobešové z tiskového odboru zabývá odbor obchodu, dopravy a služeb. „V nejbližších dnech odbor místo zkontroluje," přislíbila Dobešová.

Původním plánem sdružení, které podnik provozuje, bylo zpevnit hlinitý povrch mlatem. „Ten se ale prý dává jen na místa, kde je kolem tráva. Je to proto, že mlat váže vodu, kterou pak tráva vsákne dál do půdy," vysvětlila členka sdružení Tereza Náhlíková.

I zhotovitel projektu Marcel Mikoviny potvrzuje, že původně zamýšlený materiál použít nemohl. „Při silnějším dešti by u mlatu hrozilo vymletí a následné odplavení. Znečistilo by to cestu a kanalizační sítě," hájil projekt Mikoviny.

Změnu povrchu podle svých slov konzultoval s technologem, parkovým architektem a zástupci společnosti, která se zabývá úpravami povrchů parkovišť. „Nakonec jsem tak z vlastního rozhodnutí mlat v průběhu prací vyměnil za směs kameniva s cementem," uvedl Mikoviny. O povolení ke zpevnění země jiným materiálem ale sdružení nežádalo.

Problém v současnosti řeší Brněnské komunikace, které prostor před kavárnou vlastní. „Čekáme na vyjádření odboru životního prostředí. Když změnu povrchu neschválí, můžeme požádat radnici městské části o zahájení správního řízení," uvedla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

I kdyby vedení městské části dodatečně nový povrch neschválilo, kavárna se o fungování zahrádky bát nemusí. „O uvedení do původního stavu bychom žádali až po třicátém listopadu, kdy ve městě končí provoz venkovních zahrádek," doplnila Navrátilová.

Sdružení uvažovalo o změně povrchu zahrádky už delší dobu. „Zeleň na tomto místě stejně nikdy nebyla. Místo bylo natolik vytížené, že tam byla jen udupaná hlína," řekla Náhlíková. O podobě zahrádky ještě před jejím vybudováním diskutovali se sousedy.

Názory na činnost podniku jsou však mezi obyvateli rozporuplné. „Jsem rád, že to tady zkrášlují. Na druhou stranu, pokud neměli povolení, tak to neměli dělat," divil se Stanislav Tomeček, který v Gorkého ulici bydlí.

Podobu restauračních zahrádek upravuje už přes rok metodika, kterou vydalo Brno-střed. Rozlišují přitom pravidla pro památkovou rezervaci a jiná místa v Brně. Zahrádky v památkové zóně nesmějí například narušovat hodnotu chráněných budov nebo bránit ve výhledu.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ

Autor: Redakce

16.7.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ples jako Brno 2016.
1

Na Plese jako Brno si lidé užijí Farnou a candáta. Letovice ovládnou piráti

Hokejový útočník Martin Havlát na tréninku Komety Brno.

Havlát proti Zlínu? Ještě ne, zní z hokejové Komety

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové vyhlásili v Brně smogovou situaci

Brno - Meteorologové vyhlásili pro Brno smogovou situaci. Platí od noci na pátek do odvolání. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

Brno – Propustná defenziva dělala na podzim vedení fotbalistů Zbrojovky největší starosti. A v zimním přestupovém období pracuje klub na jejím posílení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies