Nejdřív insolvenční návrh, teď podezření z uplácení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Takovým problémům v posledních týdnech čelí vedení společnosti Kudu, která provozuje hemodialýzu v boskovické nemocnici.

Poté, co firma v květnu přežila druhý insolvenční návrh, začala ji vyšetřovat protikorupční policie. Na základě nahrávky, kde má o třímilionovém úplatku pro šéfa jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Jízdného mluvit jeden ze společníků firmy. Záznam i s přepisem má redakce Brněnského deníku Rovnost k dispozici.

Nahrávku, ve které se mluví o úplatku pro pojišťovnu za to, že s firmou uzavře smlouvu o úhradě zdravotní péče, nyní policie zkoumá. „Mohu potvrdit, že záznam máme a případ řešíme. Protože vše teprve vyšetřujeme, nemohu to dál komentovat," poznamenal mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Případ měli policisté na stole už před dvěma lety, kdy Kudu kvůli podezření z korupce vyšetřovali poprvé. „Měli jsme poznatky z vlastního pátrání. Nakonec jsme případ odložili. Chyběly nám důkazy, že by firma skutečně uplácela," podotkl mluvčí.

Vedení společnosti podezření odmítá. „Smlouva s pojišťovnou je naprosto standardní. Její vzor je na stránkách pojišťovny," řekl právní zástupce firmy Jan Šafránek.

Dodal, že vedení společnosti Kudu chce někdo poškodit. „Je to další útok na firmu. Věříme, že pomluvu vyvrátíme stejně jako v případě neopodstatněného insolvenčního řízení," poznamenal advokát.

Ani o jednom vyšetřování firmy její vedení prý nic neví. „Společnost Kudu vyšetřovatelé nikdy v souvislosti s provozováním dialýzy v Boskovicích nekontaktovali," dodal Šafránek.

Podle informací Brněnského deníku Rovnost však vedení firmy při původním vyšetřování na policii vypovídalo. „Mluvili jsme se všemi stranami. I s Kudu. Vše tehdy vysvětlili," řekl jeden z vyšetřovatelů, který nechtěl zveřejnit jméno.

Informaci o úplatcích odmítá i vedení jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Ředitel pobočky se nikdy se zástupci společnosti nesetkal a nejednal s nimi. Žádný úplatek mu nikdo nenabídl a on ani žádný nepřijal," uvedla Marcela Kvapilová z jihomoravské pobočky pojišťovny. Podle informací Deníku Rovnost přitom pojišťovna uzavřela s Kudu smlouvu i přesto, že vedení Jihomoravského kraje v letech 2009 a 2010 několikrát otevření tohoto pracoviště nedoporučilo. Pojišťovna tak zdravotnímu středisku umožnila zahájit provoz. Podle Kvapilové byla smlouva v pořádku. „Neutratíme díky tomu tolik za dopravu pacientů. A cena péče, na které jsme se dohodli, byla výhodná," dodala.

Přepis nahrávky

N: Vézetpéčko máte podchycený nebo nemáte?

S: Vézetpéčko jo. Vézetpéčko dá souhlas, tak jako dalo předtím souhlas.

N: Kolik jste mu za to dal?

S: Komu?

N: Jízdnýmu.

S: Von má slíbeno, že něco dostane.

N: Kolik? Je to pro něj motivující?

S: Já myslím, že jo (ukazuje tři prsty).

N: Tři mega? Tři, tři, tři mega?

S: (smích) To je víc motivující pro mě.

N: Rozumím tomu dobře, tři miliony? Tak to je motivující hodně. Ten golf může…ty míčky může pálit do lesa furt v těch Jinačovicích.

S: (smích) Tak jako ho to stojí taky. Když někam vyjedete, tak startovný…

N: Já jsem myslel, že to tam jako dělá pro vaši máti?

S: No jo, taky jo…

S = společník Kudu

N = neznámý partner