Ten požaduje, aby se všichni pracovníci stavebních úřadů seznámili se správným postupem při schvalování dočasných staveb. Stavební úřady magistrátu a městské části Královo Pole totiž stavbu hokejového stadionu zhodnotily špatně. „Výjimky ze zákona jsou přesně dané a nelze je rozšiřovat," upozornil.

Zástupci městské části se brání tím, že před stavbou žádné povolení nevydali. „Na případ nás upozornili lidé poté, co stavba začala. Vyhodnotili jsme ji zpětně tak, že nepodléhá režimu stavebního zákona," vysvětlila starostka Králova Pole Karin Karasová.

Psali jsme také: Na hokej zpátky za Lužánky? Sen se blíží. Tribuny pro 19 tisíc diváků už rostou

Situaci stavební úřad městské části řešil i s magistrátem, který jejich rozhodnutí potvrdil. „Tribuny se nacházely na místě, které je podle územního plánu určené pro sport," sdělil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

To, že akci úřady povolily, potvrdilo vedení hokejového klubu Kometa, které hry za Lužánkami pořádalo. „Měli jsme všechna potřebná povolení. S úřady jsme spolupracovali bez problémů," potvrdil mluvčí Komety Michal Chylík.

Lidé si však na tribuny stěžovali. Krajský úřad jejich připomínky předal Ministerstvu pro místní rozvoj, které několik měsíců po skončení akce vydalo konkrétní postup pro schvalování stavby dočasných tribun. „Novou metodikou se stavební odbor řídí. Loni v říjnu jsme to potvrdili i kanceláři ombudsmanky," dodala Karasová.

Psali jsme také: Hokejové hry: fanoušci Komety si prohlédli mobilní tribuny pro 21 tisíc lidí

Povinnost získat stavební povolení na tribuny považují radní za překážku pro konání podobných událostí. „Mrzelo by nás, kdybychom nemohli pořádat velké veřejné akce. Podobné tribuny stojí i při jiných závodech. Navíc jsou to akce krátkodobé, na stavební povolení se čeká velmi dlouho. To by jejich uskutečnění znemožnilo," uvedla starostka Karasová.

Snahu o rychlé povolení stavby dočasné tribuny kancelář ombudsmanky kritizuje. „I když mohu mít pochopení pro snahu úřadů pro uspořádání atraktivního hokejového zápasu, přesto musí právě zástupci státu respektovat právní předpisy," komentoval Křeček.

Zápasy pod širým nebem přilákaly davy fanoušků. Při tom se Spartou pořadatelé ohlásili divácký rekord hokejové soutěže. Na zápas přišlo 21 500 diváků.

Psali jsme také: Historický rekord. Zápas rivalů za Lužánkami sledovalo 21 500 diváků

ANNA TIŠNOVSKÁ