Například ve Šlapanicích radnice uspořádala mezi místními anketu, zda stojí o kompostéry. Pokud budou mít lidé zájem, dostanou je zcela zdarma. „Potřebujeme nejdřív vědět, jestli obyvatelé kompostéry opravdu chtějí a pak shánět dotaci," řekl šlapanický místostarosta Michal Klaška. Doplnil, že anketu už město uzavřelo, výsledky budou známé během následujících dní.

Trochu odlišnou cestou se vydalo město Kuřim. Podle starosty Draga Sukalovského kompostéry pro obyvatele v nejbližší době mít nebudou, protože zpracování odpadu řeší jinak. „Přistavíme lidem nádoby na biologický odpad, na které jsme získali dotaci. Vše dohromady pak zkompostuje město ve svých vlastních zařízeních," vysvětlil Sukalovský.

Nádoby na bioodpad využívá například Kateřina Tomášková. „Stačí když dáme veškerý odpad z kuchyně a zahrady do nádoby a o zpracování už se nemusíme starat. Jde jen o to si zvyknout třídit," svěřila se Tomášková.Pro zvětšení klikněte.

Podporu kompostérů i svoz biologického odpadu využil Tišnov. Systém sběru bioodpadu tam funguje už šest let. Dotace Státního fondu životního prostředí v případě tohoto města pokryla téměř devadesát procent nákladů. „V roce 2009 jsme využili dotačního programu a pořídili jsme pro lidi 450 nádob na bioodpad a 250 kompostérů. Lidé si tedy mohli vybrat ten či onen způsob," vyjádřil se Václav Drhlík z tišnovské komise životního prostředí.

Nový projekt tamní radnice nechystá. Zájemců o kompostování je nyní totiž v Tišnově málo.

S vlastním systémem zpracování přírodního odpadu přišly Ivančice. „Lidem jsme nabídli biopopelnice, ve kterých se kompost sváží na kompostárnu nebo do bioplynových stanic," přiblížil starosta Ivančic Milan Buček.

Nevyloučil možnost, že město v budoucnu využije dotační program na nákup kompostérů. „Jsem velký zastánce kompostování, sám to dělám už čtyřicet let. Kdyby se naskytla příležitost a objevil se nějaký rozumný projekt, určitě do něj vstoupíme," ujistil starosta.

Takový přístup ocenila ekoložka z brněnského institutu Veronica Markéta Honzová. „Je pozitivní, že tolik menších měst podporuje své obyvatele v ekologickém zpracování bioodpadu. Lidi motivuje, když můžou životnímu prostředí pomoci, aniž utrácejí velké peníze za potřebná zařízení, jako jsou právě kompostéry," prohlásila.

KLÁRA ČÁPOVÁ