Štěpán Troubil na skateboardu, Dave Foglar na BMX kole a trojice Tom Lorenc, Filip Brož a Jakub Miláček na koloběžkách jsou opravdoví muži bez nervů. Hlavně si vůbec nepřipouštějí, že by se mohli zranit, i když i k tomu prý někdy dojde. „Dave Foglar si například při jednom triku prošlápl koleno a pak musel na plastiku vazů," upozorňuje na úskalí adrenalinového sportu komentátor a hlavní organizátor exhibice, která je součástí čtvrteční Summer X Fest Tour 2016, Jan Valenta.

Sportovci se dostanou se svým strojem při některých tricích hodně vysoko nad zem, zkouší různé otočky i o tři sta šedesát stupňů, dokonce při těch těžších se dostanou na chvíli i hlavou dolů. Přitom vše zvládnou bez upadnutí. Je vidět, že svému sportu rozumí a jsou v něm dostatečně zběhlí. „Při první z celkem čtyř exhibic jsme viděli od jezdců pár náročných triků. Kluci přidávají postupem času čím dál těžší. Vše potom vygraduje při večerní show, kde ukáží opravdu to nejlepší," nastiňuje Valenta. Když ještě borci neukázali to nejlepší, tak co potom od nich ještě může divák očekávat?

Se svým prozatímním vystoupením po první části exhibice je spokojený i koloběžkář Filip Brož. Jeden z pětice, který se na tvrdém povrchu pohybuje bez chráničů. „Povedl se mi třeba flair tailwhip (trik, při kterém se jezdec otáčí kolem své osy o 360 stupňů – pozn. redakce). Mám ho dobře natrénovaný, takže mi jde," svěřuje se nadějný freestylista.

V Pasohlávkách se nepředstavují žádní nazdárkové. „Jde o opravdové špičky našeho VSA xtreme týmu. Mají na svém kontě tituly, a nebo mají hvězdnou kariéru před sebou," upozorňuje Valenta.

O exhibici mají zájem nejenom dospělí, ale i děti, kteří často zůstávají stát v němém úžasu. A po skončení první části programu žadoní o podpis své nové idoly. Ti rádi vyhoví. „Nejvíce se mi líbil ten skateboardista," oznamuje svého favorita malý Matyáš Marek a jeho otec si pochvaluje, jaký vymysleli v kempu výborný program.

Rozjezdu velkolepé půldenní show, jejíž součástí je například i přeskok odvážlivců přes mercedes, přihlíží desítky lidí. „Tato akce se do kempu vrací už sedmým rokem a zájem o ni je pokaždé veliký. Dopředu máme dotazy, kdy se bude znovu konat. Lidé se těší. Je to akce pro celou rodinu, jsme rádi, že ji tu máme," neskrývá Marcela Čáslavová z Pasohlávské rekreakční, která se v Merkuru stará o program.