Záchranáři proto upozorňují, že největší problémy mají právě starší lidé. „Loni jsme v extrémních vedrech měli v kraji až tři sta výjezdů denně. Často vyjíždíme k pocitům slabosti i kolapsům. Nebezpečné jsou také teplotní výkyvy. Takové změny působí hlavně na chronicky nemocné. Například kardiaky, nebo lidi s dýchacími potížemi. Jim stačí ke zhoršení stavu málo," řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Podle ní je důležité dodržovat pitný režim a nevynechávat jídlo. S tím souhlasí brněnská výživová poradkyně Božena Malá. „Nejdůležitější je však jídelníček odlehčit. V horkém počasí lidé nemají na jídlo chuť, ale tělo je k fungování potřebuje. Doporučuji rozmixovat ovoce nebo zeleninu a dát si je vychlazené místo svačiny," uvedla Malá.

Dodala, že na oběd je vhodné zařadit studenou polévku a lehký hlavní chod bez tučného masa a majonézy. Ty je dobré nahradit sýry. „V létě však musí lidé hlavně pít. Ideální je voda s nakrájenou okurkou nebo vymačkaným citronem," poznamenala výživová poradkyně. Dodala, že vhodné jsou i vychlazené neslazené čaje s mátou, které zlepšují metabolismus.

Lidé by měli v horku omezit sladké nápoje. „V letním období je pijí často ve velkém množství. Většina z nich je však přibarvována. Jde například o ledové tříště, nealkoholické nápoje i zmrzliny. Nadbytek cukru může vést k obezitě a cukrovce," uvedla Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kra­je.

Brněnští strážníci v tomto horkém počasí častěji poskytují pomoc lidem na ulicích. „Například v pondělí jsme na Staré osadě kolem poledne museli přivolat záchrannou službu šedesátiletému muži. Vlivem počasí se mu udělalo špatně a nemohl pořádně dýchat. V minulosti prodělal infarkt, proto ho lékaři převezli na internu," uvedl včera mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Dodal, že lidé by neměli trávit zbytečně mnoho času na přímém slunci a v poledne vycházet ven co nejméně.

Meteorologové na prodloužený víkend předpovídají vysoké teploty. „Všechny dny bude na jižní Moravě přes třicet stupňů Celsia. Nejvíc v pondělí, mezi čtyřiatřiceti až osmatřiceti stupni Celsia. Noční teploty se dostanou až ke dvaceti stupňům," řekl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

V souvislosti s počasím včera odpoledne hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek vyhlásil dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Až do odvolání platí zákaz například rozdělávání nebo udržování ohně nebo zákaz kouření v lesních porostech a jejich bezprostředním okolí, na suché trávě či na plochách zemědělských kultur.