V současné době lékaři pracují se starším a desetkrát větším modelem. Nový přístroj používá teprve první pacientka. Je jí jenom dvaatřicet a překonala mozkovou příhodu.

Vyšetření přitom nezjistila, co ji zapříčinilo. „Pro podobné případy je monitorování vhodné. Využíváme jej hlavně při poruchách srdečního rytmu a opakovaných stavech na omdlení bez známého důvodu," vysvětlil kardiolog Miloš Táborský z Fakultní nemocnice Olomouc . Právě on první přístroj zaváděl.

Obešlo se to bez složité operace. „Pacienta lékař umrtví lokálně. Speciálním skalpelem udělá asi centimetrový řez. Přístroj v zařízení připomínajícím injekci pak zatlačí pístem pod kůži," vysvětlila postup ředitelka firmy Adriana Stará.

Přestože je menší, má implantát větší paměť, než starší model. Činnost srdce může monitorovat až tři roky. „S klasickou metodou jsme mohli zaznamenat čtyřiadvacet hodin až tři týdny, více ne. Na pozorování arytmie je to krátká doba," tvrdí Táborský.

Přístroj dělá záznam automaticky, i na podnět pacienta. Údaje přístroj odesílá na internetový server, kde si je doktor může prohlížet.

Pacienta nijak neomezuje. „Mně osobně by elektrody vadily. Raději bych asi vyzkoušel implantát," zhodnotil Brňan Michal Belák.

S novým typem monitorování srdce se zatím mají příležitost setkat lidé z Olomouce a okolí. V Brně se má objevit v následujících letech.

JANA STANKOVÁ