Na něj se obrátilo sdružení Národní hluková observatoř kvůli špatně postaveným protihlukovým stěnám. „Půl roku jsme Ředitelství silnic a dálnic upozorňovali na vady, nedostatky a nedodělky na stěnách v okolí Žabovřeské ulice před vstupem do tunelů. Do pátku je ale neopravili a tak jsme se obrátili na Městský soud v Brně s návrhem na předběžné opatření na přerušení kolaudace tunelů," uvedl prezident observatoře Ivo Vaněk.

Dodal přitom, že mu nejde o zastavení provozu v tunelech, ale o odstranění vážných nedostatků. „Mezi římsami opěrných zdí a soklovými panely jsou i několikacen­timetrové mezery. Do některých lze zasunout i ruku. Ještě ke všemu dodavatel u soklových panelů vyřezal zoubky, díky nimž mají správně dosednout na betonovou římsu. Ale udělal je příliš velké," upozornil Vaněk.

Podle něj nejsou závady nijak velké, ale významné. „Díry snižují účinnost protihlukových opatření o desítky procent. Na některých místech tak jakoby protihlukové stěny nebyly," poznamenal prezident.

Představitelé Ředitelství silnic a dálnic se k problému moc vyjadřovat nechtěli. „Ještě nemáme oficiální informaci o soudu. Ale platí, že systém protihlukových opatření je stejný jako na podobných stavbách po celé České republice," uvedl hlavní inženýr stavby tunelů Robert Nedbálek.

Postoj silničářů ale sdružení nechápe. „Nevím proč čekají až na soud. Oprava plastickým tmelem bude stát jen dvacet tisíc. Deset lidí ji zvládne za hodinu. Dva za dva dny," upozornil Vaněk.

VÍCE O TÉMATU SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST