Studie, kterou letos dali zpracovat představitelé magistrátu, počítá s připojením parkovacího domu na silniční síť Brna přímo do vytížené světelné křižovatky ulic Jihlavská a Osová.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta EvjákováPodle bohunického starosty Antonína Crhy může navržené řešení zhoršit dopravní situaci. „Už teď je na křižovatce velký provoz a bude hůř. V oblasti přibude skoro tisíc nových bytů a dokončuje se stavba obchodního domu v Osové ulici,“ popsal Crha. Pro parkovací dům by zvolil jiné místo.

Dopravní řešení kritizuje i bývalý starosta Bohunic Miloš Vrážel, který na projekt upozornil na sociální síti. „Napojení je hodně nepřirozené. Omezí se plynulost dopravy na frekventované výpadovce z města,“ řekl Vrážel. Uvítal by, kdyby dům měl takzvanou zelenou střechu s rostlinami. Měla by vliv na snižování letních teplot v zástavbě s plochými střechami.

Ilustrační foto.
Nové obchodní centrum v Ivanovicích brzdí radnice

Magistrát upozornil na to, že je projekt zatím ve fázi připomínek dotčených stran, tedy v začátcích. Postupně se k němu vyjádří  městské části, dopravní podnik, správce silnic Brněnské komunikace a Jihomoravský kraj, který spravuje konkrétně Jihlavskou ulici v Bohunicích. V každém případě je ale podle Zuzany Taušové z magistrátu kritizované na napojení parkovacího objektu do Jihlavské ulice jedinou smysluplnou a technicky možnou variantou.

Po zapracování připomínek všech stran vybere magistrát zhotovitele projektu a stavby. „Harmonogram počítá se zahájením výstavby orientačně v roce 2019,“ dodala Taušová.

Nový parkovací dům naopak vítají v bohunické fakultní nemocnici. A to i kvůli nové porodnici, jejíž stavba začne na konci letošního roku. „Zcela jistě to pomůže pacientům i příbuzným, kteří přijíždí na návštěvu,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Kraus.

Parkovací komplex Kampus je druhý podobný projekt, který má vyřešit nevyhovující podmínky pro pacienty brněnských nemocnic. Minulý týden Brněnský deník Rovnost informoval o plánovaném parkovacím domě u dětské nemocnice.

Parkovací domy „park and ride“ v Brně• Parkovací domy typu P+R slouží jako odstavná parkoviště. Lidé mohou zaparkovat na kraji města a pokračovat hromadnou dopravou.
• Projekt parkovacího komplexu Kampus počítá s tramvajovým spojením univerzitního kampusu s hlavním nádražím.
• Bude sloužit jako parkoviště pro návštěvníky kampusu a bohunické fakultní nemocnice.
• V Brně zatím funguje jedno parkoviště tohoto typu u Ústředního hřbitova. Poskytuje 177 míst.
• Magistrát má v plánu vybudovat ještě dalších pět podobných parkovišť: U nádraží v Králově Poli, v Purkyňově, Šumavské a Novolíšeňské ulici a komplex v Bohunicích. 

Jedna ze srpnových bouřek ve Znojmě.
Bouřky v kraji stály pojišťovny miliony. Vstup do lesů je na vlastní nebezpečí