Do sběrny železa a barevných kovů v Bratislavské ulici v Brně vbíhá asi pětatřicetiletý muž s igelitovou taškou. V ní cinká kov. Po pár minutách odchází, tašku má pořád plnou. „Měl u sebe mosaz za sto dvacet korun. Chvíli mě přemlouval, abych mu dal peníze. Dokonce smlouval, prý mu stačí jen třicet korun," říká po jeho odchodu pracovník výkupny.

Od začátku března se musí všechny sběrny v republice řídit novou vyhláškou ministerstva životního prostředí, která zakazuje sběrnám platit za vykoupené kovy v hotovosti. Redaktoři Deníku Rovnost v úterý testují třináct sběren v kraji. Zjišťují, že sběrem železa se dá dobře uživit. „Někteří lidé si přijdou za měsíc i na padesát tisíc korun," dozvídají se od majitele jedné z brněnských sběren Jana Habijaniče.

test sběren železa a barevných kovů
Redaktoři Rovnosti ve sběrnách kraje testovali, jestli dostanou za vykoupené kovy peníze na ruku. Nová vyhláška to od března zakazuje. Staré železo neměli, proto si museli před pracovníky sběren vymýšlet. Hodonínští redaktoři například tvrdili, že jim železo přiveze za chvíli kamarád. Znojemští se zase ptali, jestli se vyplatí přinést starý bojler. I když pracovníky přemlouvali, od žádného peníze v hotovosti nedostali.

Redaktorům však chybí ona igelitka plná drobných mosazných šroubků a odlitků. Musejí improvizovat. „Kamarád mi za chvíli přiveze hromadu kovového šrotu, ale potřebuji peníze hned," naléhá redaktor Hodonínského deníku Rovnost na pracovnici sběrných surovin v Pánově Markétu Němečkovou.

Ta je neoblomná. Peníze pošle jedině na účet nebo vypíše složenku. „Hotovost na ruku vyplácíme jedině za autobaterie nebo papír," upozorňuje Němečková.

Znojemští redaktoři se snaží zbavit starého bojleru. Ani jim se nedaří zaměstnance kovošrotu v Uhelné ulici přesvědčit, aby zaplatil hotově. „Jen jestli se vám to za ten bojler vyplatí. Musíte odečíst plasty, které obsahuje. Když k tomu ale přidáte ještě nějaké železo, tak to bude dobré," radí jeden z obsluhujících.

V redakci dostáváme tip na malou sběrnu v brněnských Husovicích, kde údajně stále ještě vykupují železo za peníze. Redaktor tam pozoruje trojici mladíků s taškami plnými železa. Jeden z nich nejprve zkouší větší sběrnu Revap, kde ho odmítají. Druhý se vydává k plechovým vratům popsaným křídou. „Klepat na proty v okně. Nebo sms na sislo…," stojí tam.

Ani v této sběrně se odpadu nezbaví. „Mám tady pár kilo železa. Zkoušel jsem je prodat bez papírů, ale nikde to nejde. Asi ho někde vyhodím a půjdu domů. Nemá to cenu," říká zklamaně Lukáš David, jeden z mladíků postávajících před plechovými dveřmi.

Ani jedna z testovaných sběren kovů novou vyhlášku neporušila. Konec vykupování kovů za peníze nejvíc poznamenal bezdomovce a lidi bez trvalého bydliště a dokladů. „Lidé hodně bláznili koncem února, bylo jich tu dvakrát víc než obvykle," sděluje pracovnice kovošrotu v brněnské Vídeňské ulici, která nechtěla zveřejnit jméno.

Majitelé sběren zaznamenávají úbytek sběračů, kteří hledají drobný železný šrot v ulicích měst. „Dřív k nám denně chodily desítky lidí, teď už jen dva nebo tři. Uvidíme, jak si na změnu zvyknou. Založit si v bance účet je otázka deseti minut," poznamenává provozovatel výkupny v Charvátské Nové Vsi na Břeclavsku Kamil Žůrek.

Většina pracovníků sběren doporučuje lidem, kteří chtějí peníze na ruku, sbírat papír. Shodují se ale, že kdo se bude dál chtít sběrem kovů živit, cestu jak obejít zákon si najde.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Ubylo nám zákazníků, stěžují si majitelé na novou vyhlášku omezující výkup kovů

Jižní Morava - Od prvního března platí přísnější vyhláška 
na výkup kovů. Redaktoři Deníku Rovnost 
ve třinácti výkupnách v kraji zjišťovali, co změnila. Ubylo zákazníků, majitelé zuří.

Přivézt do výkupny půl tuny železných trubek a nechat si zaplatit hotově? Nová vyhláška ministerstva životního prostředí, která má pomoct v boji proti zlodějům kovů, to od začátku týdne zakazuje. Sběrny podle ní musejí vykupovat jen bezhotovostně. Lidé navíc musejí předložit občanku a uvést adresu.

Jihomoravští obchodníci s kovy už dopad vyhlášky pociťují. Tvrdí, že se na novince přiživí další firmy, navíc jim razantně ubylo zákazníků. Alespoň u malých prodejců. „Dřív chodily desítky lidí denně, v tomto týdnu je můžeme počítat na prstech jedné ruky," potvrdil zaměstnanec výkupny v brněnských Husovicích Jiří Cimbálek. Podle výkupců bude lidem trvat, než si zvyknou na jiné možnosti.

Redaktoři Deníku Rovnost se ve třinácti výkupnách v jihomoravském kraji vydávali za falešné prodejce a snažili se prodat železo za hotovost. Nepochodili. Sběrny vyhlášku bez výjimky dodržují. Za porušení jim hrozí až milionová pokuta. „Nenechám si ji dát. Nikdy jsme neměli problém se zákonem, a nechceme mít ani teď," uvedl majitel výkupny v brněnské ulici Úvoz Jan Habijanič.

Pečlivá příprava

Oficiální kontroly výkupců teprve začínají. „Včera jsme poprvé testovali výkupny v Ostravě. Budeme pokračovat i v dalších městech," ujistila ve středu mluvčí České inspekce životního prostředí Pavla Sibřinová. Dodržování vyhlášky zajišťují i krajské úřady a obce s rozšířenou působností.

Majitelé výkupen se na změnu dopředu připravovali. U vchodů visí cedule varující zákazníky, že výkup za hotovost už není možný. Nabízí i jiné možnosti, ale ty se zákazníkům často nelíbí. „Zkouší prodat kovy bez papíru, ale to nejde. Sami s tím nesouhlasíme, ale co nám zbývá," poznamenal Cimbálek.

Výkupny platby nově posílají pouze převodem na účet, poukázkou přes Českou poštu, nebo můžou využít služeb předplacené platební karty.

Lidé z výkupen se obávají větší byrokracie. Krádežím a podvodům však podle nich vyhláška zabrání jen obtížně a na obchodování se navíc přiživí další firmy. „Při výkupu vydám šek, který si ještě ten den zákazník může vyzvednout na poště. Ta dostane z každé složenky pětatřicet korun. Jenom za naši prodejnu by si tak ročně přišla asi na půl milionu," kritizoval Habijanič.

Česká pošta však toto tvrzení vyvrací. „Platbu přes poštovní poukázky nabízíme jako standardní službu. Co se týče výnosu, rozhodně nepředpokládáme výraznější dopad na naše hospodaření," poznamenal mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

KAREL SELINGER