Dětský soubor už pilně nacvičuje. „Celý sbor bude mít jen jednoho dirigenta," říká Hamáková. Navíc se všichni účastníci těší na hezčí prostředí. „Vystoupili jsme se souborem při rozsvícení stromku na opraveném Těsnohlídkově náměstí, kam přišlo víc diváků než loni. Proto očekáváme větší zájem také o společný zpěv koled," těší se vedoucí Bystroušky. Loni si nejznámější koledy v Bílovicích nad Svitavou zazpívaly téměř dvě stovky účastníků.

Hamáková při práci s dětmi vychází z vlastních zkušeností získaných v různých krajích republiky. „Působila jsem ve folklorních souborech, například v Třebíčanu nebo Javořině. Poté jsem se vrátila do rodných Bílovic," říká Hamáková.

Když po návratu před osmnácti lety založila dětský folklorní soubor Bystrouška, vytvořila sama celý hudební program i kostýmy. „Vybírala jsem sukně a spodnice podle tvarů a barev místních tradičních krojů. Jedna starší paní mi dokonce darovala své dívčí šaty, které jsem využila jako vzor," vysvětluje Hamáková. Při tvorbě krojů a kostýmů brala ohled na lidové slavnosti, proto má soubor připravená různá vystoupení s tematickými kostýmy. Předvede se v nich také 14. prosince v šest hodin večer při společném zpěvu koled.

Děti se zpěvu a tanci věnují s nadšením. „Nejvíc mne těší, že máme stálou partu šikovných dětí. Patří k nim například zpěvačka Bára Lošťáková, která nahrávala koncert s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Výrazně nám pomáhají také rodiče," říká Hamáková. Dodává, že právě oni často podporují děti hudebním doprovodem. Jindy soubor spolupracuje s cimbálovými muzikami Líšňáci nebo Řícmanica.

ANNA TIŠNOVSKÁ