Nejvíc jich pracovníci vysázeli v Brně. Přesto je tamní počet metrů čtverečních zeleně na jednoho obyvatele nejmenší v kraji. „Pouhé dva metry jsou dané hlavně velkým počtem lidí, kteří v Brně žijí. Důležitější je ale kvalita stromů, na kterou se chceme víc soustředit," poznamenal ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Neustálá péče

Podle odborníků potřebuje zeleň neustálou péči a dohled. Třeba pracovníci vyškovského odboru životního prostředí jsou tak v terénu dvakrát až třikrát týdně. „Pokud je někde problém, řeší ho. V poslední době šlo třeba o suchou lípu v ulici Tržiště, kterou se snažili zachránit. Nakonec jsme ji museli pokácet, protože byla uvnitř zcela dutá," popsala mluvčí radnice Petra Bezdomniková.

Zatímco v Blansku se o údržbu zeleně stará dvanáct stálých pracovníků, ve Znojmě jich je osmatřicet. Tamním údržbářům navíc momentálně pomáhají i další. „Jde o pětadvacet lidí najatých přes úřad práce. Sekají třeba trávu," vysvětlil ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Několik nezaměstnaných pečuje o zeleň také v Břeclavi a doplňuje tak tým osmi pracovníků firmy AVE CZ, která tamní městskou zeleň spravuje. „Bez jejich pomoci bychom se neobešli," uvedla vedoucí provozu Silvie Mauričová. Osvědčené lidi se pak snaží zaměstnat nastálo.

V Hodoníně pak ruku k dílu přikládají i studenti. Už dvacet let tam totiž funguje brigáda Zelené město, při níž mladí lidé uklízejí v ulicích.

Vedení většiny měst se snaží, aby se zeleň rozšiřovala. „V Blansku jí mírně přibývá, ale nejde o nic výrazného. Letos vysázíme větší množství dřevin a trávníků na hřbitově," přislíbil Milan Vítek z odboru komunální údržby blanenské radnice. Příští rok se podle něj mohou lidé těšit i na nový parčík s jezírkem, který vznikne v centru na náměstí Republiky.

Víc peněz než doposud mají v plánu na výsadbu vyčlenit břeclavští radní, kteří už loni investovali do péče o veřejnou zeleň téměř osmnáct milionů korun. Procházky s novým výhledem čekají rovněž na obyvatele Vyškova, kde zaměstnanci v současnosti upravují zámeckou zahradu. „Práce potrvají do konce července a vyjdou na víc než milion korun. Mimo jiné jsme zasadili nový trávník a vyměnili uschlé stromy," podotkla Bezdomniková.

Hlavně důslednost

Podle Mauričové si lidé údržby často všímají a od pracovníků vyžadují důslednost. Právě v Břeclavi si někteří dokonce stěžovali na výšku trávy. „Musí si ale uvědomit, že upravujeme velké plochy zeleně, takže než jednu fázi doděláme, je měsíc pryč. Nemůžeme udržovat anglické trávníky," řekla Mauričová s tím, že firma loni nakoupila nové sekačky i křovinořez.

V Brně peníze putovaly hlavně na celkové úpravy. Lidé tam nejvíc oceňují výstavbu nových parků. „Zeleň ve městě je důležitá, oživí ho a dělá útulnějším. Vždycky si ráda posedím v hezkém prostředí, například v lužáneckém parku. Jsem ráda, že město spravilo i prostor před Janáčkovým divadlem a udělalo z něj hezký prostor," ocenila Brňanka Jana Pavlová loňské otevření upraveného parku v centru města.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

O zeleň v Hodoníně pečuje dvacet zaměstnanců firmy Tespra. Její šéf Ivo Zbořil říká:

Město musí být zajímavé celý rok

Hodonín - Na jednoho obyvatele Hodonína připadá osm-ačtyřicet metrů čtverečních zeleně. Mezi okresními městy v Jihomoravském kraji mu v této statistice patří první místo. „Tomu, kdo vnímá přírodu kolem a má k ní vztah, se v zelenějším prostředí bude žít daleko spokojeněji," tvrdí Ivo Zbořil, který je ředitel společnosti Tespra, jež se o údržbu zeleně v Hodoníně stará.

Co stojí za prvenstvím v kraji?

Hodonín je lázeňské město. I z toho důvodu je naše priorita, aby po vzhledové stránce bylo krásné, plné barev a pokud možno i vůní.

Proč je příroda ve městě tak důležitý prvek?

Tak především lidé z města hodně zeleně chtějí. Dá se sice bydlet v panelákové džungli, ale pak to bude všechno o něčem jiném. Tomu, kdo vnímá přírodu kolem a má k ní vztah, se v zelenějším prostředí bude žít daleko spokojeněji.

Je pro hodonínskou zeleň něco specifické?

Žijeme v oblasti, které se přezdívá Moravská Sahara, takže je tady hodně sucho. Proto používáme speciální přípravky, které zapracováváme do půdy. Díky nim se v ní lépe drží voda. Výsadbu navíc konzultujeme s odborníky, kteří nám doporučují vhodné druhy trvalek nebo travin.

Připravujete nějaké nové projekty?

Pracujeme na nich pořád. Snažíme se rozšiřovat zelené plochy a upravovat je. Zaměřili jsem se také na kruhové objezdy, kde pracujeme s květinovou výzdobou. Nedá se ale říct, že něco děláme nově. Jedny květiny odkvetou, nasázíme druhé. Snažíme se, aby město vypadalo zajímavě celý rok.

MICHAELA HAVLÍČKOVÁ


Stromy v Brně chrání 3D přístroj

Brno - Povalená vrba na střechách aut v městské části Bystrc z letošního června nebo čtyři zranění fotbaloví fanoušci, na které před dvěma lety na stadionu v Srbské ulici spadly zlámané větve topolu. Aby se podobné případy neopakovaly, dohlíží na stromy v Brně pět desítek zaměstnanců Veřejné zeleně města Brna. Mezi ně patří i správkyně Lucie Brzoňová, která se o zeleň stará už šest let.

Každý rok se vydává na dvě kontroly. „Jedna je vždy v zimě nebo brzy na jaře, když jsou stromy opadané. I na bezlistých dřevinách jsou totiž vidět různá poškození. Druhá pak v létě, když kvetou," vysvětluje Brzoňová.

Při kontrole si všímá například prosychání koruny stromů či porušení kořenů. „Taková poškození mnohdy způsobují například stavební práce," tvrdí Brzoňová.

Každý strom nejprve zkoumá vizuálně. „Pokud zjistím, že je nějakým způsobem poškozený, přijdou na řadu speciální přístroje," povídá.

Vedle nástroje, který prostřednictvím tahové zkoušky odhaluje odolnost stromu vůči zlomení, má Veřejná zeleň města Brna už asi čtyři roky k dispozici také takzvaný akustický 3D tomograf. „Zaznamenává šíření zvuku dřevem. To se změní, pokud je strom nemocný, třeba když má nějakou dutinu nebo ho napadla hniloba. Přístroj nám přesně ukáže i rozsah poškození, takže pak víme, jak dál postupovat a stromu pomoct," vysvětluje.

Jedna kontrola veškeré zeleně v Brně podle Brzoňové trvá pracovníkům tři měsíce. Pokud jsou stromy v pořádku, další návštěva odborníka je čeká opět za půl roku.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ

Příroda ve městech: vládne Hodonín, na chvostu je Brno