„Museli jsme procházet clonou prachu. Pánové, kteří tam pracovali, sice na chvilku zastavili práci, aby nás nechali projít, ale prach v ovzduší jen tak neklesne," postěžovala si Totušková.

S používáním fukarů nesouhlasí ani brněnský opoziční zastupitel za Stranu zelených Martin Ander. „Vyhláška, která tyto přístroje omezuje, platí už od roku 2010. Přesto ji dodržuje málokdo. Několikrát jsem se setkal s tím, že firmy najaté na úklid ulic radnicemi městských částí klidně fukary používají i přes zákaz," upozornil Ander. O park u Špilberku se stará společnost Veřejná zeleň města Brna. Její ředitel Jozef Kasala tvrdí, že jeho zaměstnanci vyhlášku neporušili. „Fukary jsme po-užili jen jeden den. Při jarním úklidu jsou nezbytné, po zbytek roku je nepoužíváme. Vyhláška poukazuje na způsob úklidu, který nezvyšuje prašnost. A to striktně dodržujeme," bránil jednání svých lidí Kasala.

Podle něho neexistuje jiný systém, jak parkové cesty po zimě uklidit. „Když mrzne a padá sníh, sypeme je drobnými kameny. Ty na jaře musíme uklidit. Povrch cest mechanicky nejde jinak upravit než stávající metodou. Tím, že je na jaře vlhko, snižujeme prašnost. Navíc úklid cest trvá jen několik dní. Stejný systém používáme i při podzimním úklidu listí. V době, kdy je vlhko, téměř žádný prach nevíří," tvrdí Kasala.

Podobný názor mají i někteří Brňané. „Stejně odstraňuji listí i já. Je to mnohem jednodušší než klasicky s hráběmi. A myslím si, že když fukary někde použijí na jeden den, nemůže to nikomu škodit," řekl například Gabriel Tvrdík.

S ním však nesouhlasí Miroslav Staněk z jihomoravské hygienické stanice. „Tyto přístroje mohou poškodit zdraví, a to nejen těm, kteří s nimi pracují. Prach může obsahovat látky podporující rakovinné bujení buněk. Dlouhodobě se v prašném prostředí nemá nikdo pohybovat, hrozí plicní onemocnění i poškození dýchacích cest," tvrdí Staněk. Nesouhlasí ani s krátkodobým používáním fukarů. „Špatné je to obzvlášť ve velkých městech. Jedna firma je použije jeden den, druhá další. Dodržování vyhlášky si musí hlídat jednotlivé samosprávy," sdělil Staněk.

Podle brněnského radního a starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky hrozí firmám používajícím fukary postihy. „Vyhláška dává jasná pravidla pro jejich používání. Několik stížností už jsme řešili. Chápu, že pro firmy je takhle jednodušší nečistoty dostat z míst pod špatně zaparkovanými auty při blokovém čištění. Ale tyto problémy se mají řešit spíš odtahem. Důležité je, aby nám lidé případy použití nesprávných metod co nejdřív nahlásili," sdělil Šťástka. V centru Brna úklid ulic zajišťuje společnost Ave cz. „Od začátku platnosti vyhlášky fukary nepoužíváme. Komunikace čistíme buď ručně pomocí smetáků a lopat, nebo mechanicky v kombinaci s kropicím systémem," tvrdil ředitel brněnské provozovny firmy Ivo Rubeš.