Dosud údržbáři do místních ulic vyrazili za rok osmkrát s fukary. Auta mohla zůstat zaparkovaná a technici silnice čistili pod nimi. Jednou na jaře v Bohunicích čistili blokově, řidiči tak museli přeparkovat. „Lidé si na radnici často stěžovali, že se po čistění fukary příliš práší a že auta jsou špinavá, někdy dokonce poškozená," sdělil důvody ke změně bohunický starosta Antonín Crha.

Nově v Bohunicích silnice vyčistí třikrát do roka. „Všechna ale budou bloková. Řidiči si tak na jaře, v červnu a v říjnu svá auta přeparkují," informoval starosta Crha.

Nový systém čištění vyjde městskou část na dva až tři miliony korun. Měla by tak ušetřit. „Konkrétní částku zjistíme až po výběrovém řízení, kdy určíme firmu na úklid," sdělila vedoucí odboru technických služeb v Bohunicích Ilona Kašparovská.

Už nyní ale mají místní problém v Bohunicích v odpoledních hodinách zaparkovat. „Místa už tak nestačí. Doufám, že častější blokové čistění zvládneme. Snad v den úklidu najdu místo pro své auto. Také se bojím, že na přeparkování zapomenu a potom mi odtáhnou auto," svěřil se řidič Pořízek.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Starosta Crha ale místním slíbil, že o termínech blokového čištění bude radnice dopředu dostatečně informovat. „Data budou dohledatelná ve zpravodaji, na webu městské části ale i ve facebookové skupině Naše Bohunice," doplnil starosta.

Lidé si také mohou stáhnout aplikaci Brněnských komunikací, která o úklidu informuje uživatele chytrých telefonů. Přesto místním při nepřeparkování hrozí odtah auta.

Každá městská část si úklid ulic řeší po svém a uzavírají smlouvy s jednotlivými firmami. Ve třiadvaceti městských částech zapomenutá auta odtahují pracovníci Brněnských komunikací. Šest okrajových částí neodtahuje. „Sice blokově čistíme, ale auta neodtahujeme. O čistotu silnic se starají pracovníci z obce. Když někdo zapomene v daný den přeparkovat, část cesty vyčistíme jindy," prozradil místostarosta Ivanovic Jaroslav Elzner.

V Bosonohách zase nepozorní řidiči dostávají pouze pokuty od strážníků. „Vše ale většinou vyřešíme domluvou. Není potřeba odtahovat," prozradil bosonožský starosta Miroslav Sojka.

Výraznější změny ohledně blokového čištění se nechystají ani ve dvou největších městských částech. Na Brně-středu posunou poslední úklid v roce až na listopad nebo začátek prosince. V Brně-severu zase upravili dobu čištění. Začíná o půl osmé, aby lidé mohli ráno v klidu odjet svými auty do práce.