Rádi by poklidili i uvnitř, vstup jim ale městská část nepovolila. „Mrzí nás to, o povolení jsme žádali už od února. Nevíme, v čem byl problém. Když nemůžeme dovnitř, poklidíme aspoň jinde,“ vysvětluje František Piliar, který vede skupinu směřující dolů po Údolní ulici. Další skupina se z Lerchovy vydala okolo hvězdárny.

Zatímco přímo na ulici se pytle s odpadky plní jen pomalu, na pěšině směřující k zahrádkářské kolonii už je nepořádek častější. Někteří účastníci neváhají prohledat i spletitý keř. Výsledek však stojí za to. „Podívejte, co jsem našla. Asi tam bydlel nějaký bezdomovec,“ říká starší žena a ukazuje tašku plnou nepořádku.

Ačkoli se místní lidé při úklidu ušpiní a na mnohých místech, která prohledávají, je lepší zadržet dech, mnozí z nich se účastní opakovaně a rádi. „Samozřejmě, že bych měla doma co dělat, ale tohle děláme pro naši čtvrť. Tím, jak tady známe každý kout, víme kde hledat,“ poznamenává Irena Greplová.

Nutností jsou pří úklidu rukavice. V trávě či křoví se často ukrývají ostré předměty, časté jsou zejména střepy. Právě sklo dávají sběrači do speciálního pytle. Pozornosti sběračů neuniknou ani drobné nedopalky cigaret.

Z mnohých křovisek vytahují í pozůstatky večírků. Pro některé úlovky musí sejít i několik metrů po příkrých svazích. „Vezměte si hrábě, ať nemusíte až dolů,“ radí někteří.

Zřejmě nejkurióznější nález je pár pánských bruslí.