Jedním z Brňanů, kteří se rozhodli léčit nervy mezi bzučícími dělnicemi, je i Vilém Pařil. „Se včelařinou jsem začal před třemi lety. Rady do začátku jsem hledal především na webu. Ptal jsem se také příbuzných, kteří s tím měli aspoň nějaké zkušenosti," popsal počátky svého hobby.

Podle Oldřicha Veverky z brněnské organizace Svazu českých včelařů (na snímku) takhle začíná většina nováčků. „Nezkušeným zacházením včely trpí. Chceme proto podchytit tuto stále se rozšiřující skupinu začátečníků a nabídnout jim kvalitní vzdělání v našem středisku v Rosicích," objasnil Veverka.

Letos v listopadu proto včelařský svaz opravil budovu, kde nyní sídlí muzeum včelařství, a předělal ji tak, aby tam bylo možné pořádat přednášky. „Nyní chceme rozšířit počet našich úlů. Máme totiž pouze dva typy. Chceme ale pořídit další, aby si začínající včelaři před pořízením vlastního včelstva mohli vyzkoušet, který druh úlu jim bude vyhovovat," vysvětlil včelař.

Podle něj totiž ne každý úl je vhodný pro všechny. „Existují menší, které zvládnou obhospodařit i slabší ženy. Jsou ale taky takové, se kterými pohne jen opravdový silák," zmínil muž, který se nyní stará o včely v Rosicích.

Za víc než 130 tisíc korun, které kraj včelařům poskytl, pořídí deset nových úlů. Do každého přibude také nové včelstvo.

Jihomoravský kraj podporuje včelaře dlouhodobě. „Rozdělil na podporu včelařů celkem přes tři a půl milionu korun. V minulých letech pak přes dva miliony," vyčíslil jihomoravský hejtman Michal Hašek.