Cílem přestavby vesnice není jen ozvláštnit prostředí britskými prvky, ale především vytvořit pro její obyvatele místo, kde se mohou scházet. „Bedřichovice ve skutečnosti nemají žádnou náves. Veškeré společenské dění se tam odehrává na silnici před kulturním domem, kde si není ani kam sednout. Proto jsem chtěla vytvořit místo, které poslouží k různým akcím," uvedla Šedá. Dodala, že se v návrhu snažila umístit nějakým způsobem město doprostřed vesnice.

Londýnské náměstí

Prostor před kulturním domem bude nově představovat londýnské náměstí u Temže. „Plánujeme tam i kopie britských dřevěných laviček. Na první pohled je ale nerozeznáte od těch českých," vysvětlila výtvarnice svoji snahu zakomponovat londýnské symboly do plánu přestavby pokud možno nenásilnou formou.

Náves podle ní také protne poledník. „Cesta bude vyskládaná z kostek, které vytvoří vlnovku, což má představovat řeku Temži," dodala Šedá.

Pro děti plánuje na náměstí zřídit nové hřiště, jehož dominantou se stane typický londýnský double-decker. Tedy dvoupatrový autobus. Jediné, co opravdu přiveze z Londýna, je červená telefonní budka. Ta však neposlouží pro telefonování, ale spíš jako součást dětského hřiště. „Zavedeme v ní takzvanou šeptandu. Děti z ní mohou mluvit s někým, kdo je na nedalekém hřišti," vysvětlila.

Úpravy mají stát přes třináct a půl milionu korun. Sedm milionů přitom pokryje evropská dotace.

Slavnostní odhalení úprav návsi naplánovali iniciátoři projektu původně na třetího září. To je den, který Šedá zavedla v Bedřichovicích jako specifický místní svátek. Lidé mají zůstávat doma a lelkovat. V tento den se však bedřichovičtí odhalení londýnského kanálu své vesnice ještě nedočkají. Kvůli problémům se totiž stavba posunula. „Přestavbu zdržely podmínky výběrových řízení na firmu, která se jí ujme," vysvětlil šlapanický starosta Jaroslav Klaška.

Současně ujistil, že chce se stavbou začít co nejdříve. „Chceme to stihnout postavit ještě letos, popřípadě v první polovině příštího roku," uvedl Klaška.

Slavnostní zahájení

Výtvarnice Šedá doufá, že se v den bedřichovického volna podaří alespoň slavnostně zahájit přestavbu. „Měla jsem na třetího vymyšlené něco speciální, teď se to musí odložit na neurčito," posteskla si.

Na novou podobu vesnice se názory mezi místními liší. „Vím, že je v plánu vesnici přestavět, a těším se na to. Jsem zvědavý, jak to bude nakonec vypadat," řekl Miroslav Vysloužil.

Podle jiných lidí ale přestavba nepřinese nic dobrého. „Na změnu se netěším. Minimálně v době, kdy se bude náves přestavovat, přijdeme o dětské hřiště. Dětí je tu hodně a během oprav si nemají kde hrát," nesouhlasí s opravami Helena Mokrá.

Londýnská proměna návsi volně navazuje na tři roky starý projekt Od nevidím do nevidím. Šedá tehdy odjela spolu s asi osmdesátkou lidí z Bedřichovic do Londýna, kde před britskou galerií Tate Modern zametali, popíjeli kávu, hráli fotbal a chovali se jako doma na vsi.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ