Argumenty brněnských politiků, kteří bojují o zachování úrazovky, dostaly těžkou ránu. Někteří lékaři totiž přiznávají, že nemocnice spravovaná městem by neměla potřebnou prestiž a pro mladé lékaře akademickou budoucnost. A nadějí lékaři by odcházeli.

Úrazové nemocnici patřící pod město by totiž chyběla nejpodstatnější část: prestižní traumacentrum. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce totiž oddělení převést pod Fakultní nemocnici Brno.

„Bez traumacentra z nemocnice odejdou mladí lékaři. Nebudou mít totiž možnost dalšího akademického ani profesního růstu. Prestiž nemocnice spravované městem upadne,“ uvedl jeden z lékařů, který si přál zůstat v anonymitě.

Ministr Julínek do Brna vzkauzuje: s traumatýmem počítám ve Fakultní nemocnici. V takovém případě je však „úrazovka“ spravovaná městem pro odborníky neatraktivní.

Julínek mluví o odtržení specializovaného týmu traumacentra se zhruba dvě stě padesáti lékaři a sestrami do prázné výškové budovy v bohunickém areálu již několik týdnů. Náměstkyně primátora Barbora Javorová se této variantě však podivuje. „Tuto informaci slyším poprvé. Město má zájem na převedení nemocnice jako celku. O tom, že se traumatým přesune do jiné nemocnice, jsme nevěděli,“ tvrdí Javorová.

Podle Julínka je varianta předání nemocnice městu stále ve hře. „Neslyšel jsem od města jasnou vizi. Musí si také uvědomit, že pokud by jim nemocnici stát převedl, tak budou muset počítat s variantou, že trauma tým v ní určitě nebude,“ dodal Julínek.

Rozhovor s ředitelem Úrazové nemocnice ZDE