Sociální demokraté totiž včera předložili návrh zákona, který určuje za nového správce nemocnice, kterou se rozhodlo ministerstvo zdravotnictví zrušit, město Brno.

„Ministr Tomáš Julínek se bude muset do třiceti dnů k návrhu vyjádřit. Podstatné tedy je, že poprvé bude muset sepsat skutečné důvody, které ho vedou k tomu aby zrušil úrazovou nemocnici,“ zdůvodnil krok sociálních demokratů předseda poslaneckého klubu a jihomoravský poslanec Michal Hašek.

Ministerstvu se jejich nápad nelíbí. „Nechápu, proč to chtějí řešit zákonem. to je hloupé. Na tom, že chceme přesouvat úrazovou nemocnici do bohunického areálu se nic nezmění. Můžeme pak spekulovat o tom, zda poslancům nejde o pozemky,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Za úrazovku se už v létě postavilo téměř padesát tisíc lidí, kteří se podepsali pod petici proti zrušení nemocnice. Ministr kvůli odporu vedení k jeho plánům odvolal i ředitele Miloše Janečka. Ten kritizoval především nepromyšlenost Julínkova plánu a roztříštění kvalitního trauma týmu. Za Úrazovku se postavilo také vedení města, které nabídlo ministerstvu, že by nemocnici v centru města spravovalo.