VYBERTE SI REGION

Úroda vína letos vypadá nadějně. Jihomoravany čeká dobrý ročník

Jižní Morava - Vinná réva na jihu Moravy už letos přestála dlouhou zimu, deštivé jaro i rozmarné léto. Keře jsou i přes nepřízeň počasí obsypané drobnými bobulemi, které čeká zrání. Vinaři se těší, že si po loňském chudém roce letos trochu polepší.

8.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Optimisticky se na sklizeň dívá ředitel firmy Vinium z Velkých Pavlovic Libor Výleta. „Letos může být nad průměrem, přestože zpočátku nebyl tento ročník zrovna příznivý. Začal zpožděným rašením a následovalo chladné a mokré období," sdělil Výleta.

Loni napáchaly velké škody na vinicích pozdní jarní mrazíky. Vinaři vyrobili ani ne pět set hektolitrů vína, což je o třetinu méně než v roce 2011. „Letos je násada slušná. Pozdní mrazy se jihu Moravy vyhnuly. Některé odrůdy, jako Cabernet nebo Frankovka, ale neodkvetly dobře, protože květům neprospěl déšť a pak velmi horké dny. Naopak André, Ryzlink rýnský nebo Müller Thurgau jsou na tom slušně," informoval šéf jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

V dobrý ročník věří i Jiří Ruibar z Rajhradských klášterních vinných sklepů. „Réva v květnu odkvetla dobře, bylo tam několik slunečných dní," podotkl vinař s tím, že nic ale ještě není jisté.

Autor: Petra Kozlanská

8.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

O Seniorbus je zájem: Jedna cestující žádá, abychom vynesli smetí, vypráví řidič

Brno /REPORTÁŽ/ – Dvaasedmdesátiletá Zdeňka Bombíková zatím z ranního chladu opatrně nastupuje do vyhřátého bílého vozu. Na jeho boku červeně září nápis Seniorbus. Je čtvrtek krátce před devátou ráno. Merhautovou ulicí v Brně v dopravní špičce projíždí množství aut.

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies