Odborníci už dokončili stavebně historický průzkum, při kterém loni našli schránku schovanou za závěrečným kamenem. „Obsahovala například plány budovy, fotografie ze stavby a dobové mince," sdělil vedoucí průzkumu Martin Čihalík. Tyto téměř 140 let staré nálezy si lidé v pátek prohlédnou v budově soudu na výstavě. Mají na to pouze jeden jediný den, pak vzácné nálezy poputují do depozitáře.

Jako první na řadě je letos oprava sklepů a foyer. Na úpravu vstupního prostoru už soud vypsal veřejnou zakázku. Firmy se můžou hlásit ještě měsíc. „Předpokládáme, že opravy budou stát čtyři miliony korun," sdělila místopředsedkyně soudu Milada Tomková.

Práce začnou na jaře a přes letní prázdniny bude vchod úplně uzavřený. Lidé se do budovy dostanou takzvaným kočárovým vchodem z České ulice. „Vchod dostane zcela novou tvář. Přesuneme turnikety a bezpečnostní rám a odstraníme tak bariéru, kterou u vchodu tvořily," popsala Tomková.

Postupně dělníci opraví fasádu, kancelářské prostory a další části budovy. Nakonec přijde řada na sněmovní sál, ve kterém zasedá plénum soudců.

Opravy by měly být hotové do roku 2020 a zatím nelze přesně vyčíslit, kolik za ně soud zaplatí. Částka, která půjde ze státního rozpočtu, pravděpodobně přesáhne sto milionů korun.

Soud bude po celou dobu oprav v plném provozu. „Pro soudce i zaměstnance to bude jisté nepohodlí, ale řešení případů to nijak neovlivní," uvedla Tomková.

Budova byla naposledy rekonstruována před třiceti lety. Ve velmi špatném stavu byly například sochy na fasádě, které dělníci loni nahradili kopiemi.

Budovu Brňané dostavěli v roce 1878 jako Zemský dům. Scházela se v něm moravská sněmovna. Stavba v neorenesančním slohu je památkově chráněná.