Informaci Rovnosti potvrdil jeden z brněnských politiků, který si nepřál zveřejnit jméno. „Na magistrátu z toho byl docela velký poprask. Pokud vím, paní Wendscheová musela odstoupit kvůli kritice třetí varianty územního plánu. Dávala totiž příliš najevo, že příprava této varianty byla zbytečná,“ uvedl politik.

Šéfka odboru své odstoupení potvrdila. „Končím k poslednímu květnu. Nic bližšího k tomu říkat nebudu, ať to vysvětlí vedení města,“ prohlásila Wendscheová.

Náměstek brněnského primátora Martin Ander, do jehož resortu odbor patří, odstoupení potvrdil také. „Paní Wendscheová skončila dobrovolně. Jsou to ale personální záležitosti, které nechci řešit s médii,“ odmítl náměstek událost více komentovat.

Jádro sporu: R43

Diskutovaná třetí varianta územního plánu Brna řeší na rozdíl od předchozích dvou zcela jinak trasu rychlostní silnice R43. „První dvě slepě trvaly na průtahu Bystrcí. Když jsme se dostali do současného vedení města my jako zelení, prosadili jsme třetí variantu, která chce vést silnici obchvatem kolem Brna,“ řekl Ander.

Podle něj je v pořádku i to, že se plán projednává tak dlouho. „Může se to zdát jako paradox, ale trochu delší příprava nám může ušetřit hodně času v budoucnu. Bez poslední varianty bychom se téměř stoprocentně setkali se soudními tahanicemi, jako se to stalo Jihomoravskému kraji v případu R52,“ upozornil Ander.

Kraj při projednávání trasy silnice R52 zamítl tah přes Břeclav a zabýval se jen variantou přes Mikulov. „Kvůli tomu se vzbouřily obce, kterých se to týkalo, a soudně se domohly zrušení územního plánu. Takže vše muselo začít nanovo,“ řekl Ander.

Třetí varianta brněnského územního plánu se zdá nesmyslná bohunickému starostovi z opoziční Občanské demokratické strany Robertu Kotzianovi. „Je to zbytečné zdržení projednávání. Město vyhodilo třináct milionů korun za nesmyslný návrh. Navíc se radní dohodli na posunutí harmonogramu projednávání, takže zveřejní návrh až po komunálních volbách. Mají evidentně strach udělat to dřív,“ myslí si Kotzian.

Náměstek Ander obvinění odmítá. „Na začátku dubna starostové, a to převážně občanští demokraté, kategoricky požadovali posunutí projednávání územního plánu. Když jsme jim vyhověli, najednou se jim to nelíbí. Je to předvolební tah. A kvalitě projednání územního plánu jedině prospěje, pokud se zahájí až po předvolebním šílenství,“ tvrdí náměstek.